• Početna>
  • Vesti>

Kosovsko predsedništvo: Kurtijeva delegacija – njegova lična želja

Lista predložene delegacije od strane premijera koji je smenjen i dalje ostaje njegova lična želja i ništa više, ocenili su iz kosovskog predsedništva nedavnu izjavu Aljbina Kurtija da će uskoro formirati pregovarački tim koji će on da predvodi, a da će među članovima tima, osim predsednika i predsednice skupštine biti i predstavnici partija.

Navode i da se odlazeći premijer nije konsultovao sa predsednikom kao šefom spoljne politike.

Iz kosovskog predsedništva podsećaju da je premijera razrešila skupština i da predstavlja odlazećeg premijera odlazeće vlade, i dodaju da pored toga što nije konsultovao predsednika kao lidera spoljne politike, on takvim pristupom krši i ustavnu hijerarhiju.

Zaključuju i da je Kurti delegitimisan glasovima apsolutne većine predstavnika naroda u kosovskoj skupštini i da ne može da se obaveže u ime kosovskih institucija niti u ime vlade koja odlazi.

Podsetimo, kosovski premijer u ostavci, Aljbin Kurti, uputio je nedavno pismo specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavu Lajčaku, saopštivši mu da je Priština opredeljena za dijalog sa Beogradom, ali i da će formirati pregovarački tim koji će on da predvodi. Među članovima tima, osim predsednika i predsednice skupštine, biće i predstavnici partija, među kojima je i Srpska lista, barem kako je Kurti to planirao.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još