• Početna>
  • Vesti>

Bez kretanja vikendom; Dva nova slučaja pozitivnih na koronavirus u K.Mitrovici

Dva muškarca pozitivna su na koronavirus u Kosovskoj Mitrovici, saopštio je na konferenciji za novinare dr Aleksandar Antonijević, epidemiolog. To su najnoviji rezultati 28 uzorkovanih pacijenata, što je ukupno 304 testiranih do sada. Jedan se leči na Infektivnom odeljenju, dok je jedan u Studentskom domu.

Prema rečima dr Antonijevića juče je testirano 38 pacijenata i rezultati se očekuju sutra, a danas će biti testirano još 50 osoba.

“Sve indikacije i sve sumnje koje smo imali ćemo poklriti. Molim sve građane koji imaju simptome respiratotnih infekcija – kašalj, temperatura, groznica. Ne čekajte javite se vašem Domu zdravlja. Povećali smo broj testiranja” rekao je dr Antonijević.

On je pozvao sve osobe sa simptomima respirtornih infekcija da se jave Domu zdravlja, jer je testiranje kako je rekao pojačano. On je još jednom apelovao na sve da ostanu kod kuće i budu strpljivi, i da se broj obolelih smanjuje.

U Kosovskoj Mitrovici trenutno su 22 osobe poztitivne na novi virus korona dok je u ostalim srpskim sredinama na KiM situacija nepromenjena i ukupno je kod 40 ljudi potvrđen virus .

Zlatan Elek, vd direktora Kliničko-bolničko centra u Kosovskoj Mitrovici rekao je da se na Infektivnom odeljenju leči osam pacijenata, dok je u Studentskom centru 20 njih i da su svi stabilnog zdravstvenog stanja.

Dr Elek je rekao da Ministarstvo zdravlja i krizni štabovi ulažu ogromne napore i da centar dobro obavlja svoju delatnost.

“Pre svega to se odnosi na dobar dotok i informacija i svega onoga što nam je potrebno za bružanje zdravstvene zaštite, od leka Hlorokina – jedan smo od retkih regionalnih centara u Srbiji koji ima ovaj lek u ovom momentu i on je uključen u određenim slučajevima po indikacijama naravno, do higijenskog materijala” rekao je dr Elek i naveo da nema razloga da paničimo, da je KBC stabilan i da su sva odeljenja u službi građana, radeći po istrukcijama Zavoda za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja Srbije.

Takodje, rekao je da se mora ostati u kućama, da se drži fizička distanca i ne prave gužve. Bolnički i karantinski kapaciteti su dobri, ali moraju se poštovati mere koje krizni štabovi propisuju, da bi se ova situacija što pre završila.

“Mi ovim testiranjima, kada testiramo oko tridesetak osoba, imamo dva do tri pozitivna. Ono što ne sme da nas zavara i da nam da lažnu nadu jeste da smo mi u trećoj nedelji epidemije, mi smo preduzeli smo mere mnogo pre nego u drugim mestima i to nam daje nadu da ćemo uspeti tu krivu da izravnamo i da imamo što manje obolelih” rekao je dr Elek i istakao da je on svakodnevno prisutan i da obilazi sve pacijente i u bolnici i u karantinu i da su sulovi dobri.

Predsednik Kriznog štaba Aleksandar Spirić je zamolio građane da poštuju sve mere, i podsetio na zabranu kretanja radnim danima od podneva do 6 ujutru, dok je vikendom totalna zabrana kretanja.

“Molimo građane za strpljenje i razumevanje. Ovo se tiče svih nas. Kosovska Mitrovica može da iskontroliše ovu situaciju i da je ona stabilna. Dajte da smanjimo kretanje, da budemo strpljivi, vi8kende provedimo u kućama sa najmilijima. Dakle, radnim danima kretanje je omogućemo od 6 do 12h, vikendom je totalna zabrana kretanja” rekao je Spirić.

Kosovska Mitrovica i Zvečan su u karantinu do 3. aprila, dok od 7.aprila nije dozvoljeno kretanje ni između samih opština. Prema najnovijim merama, koje su stupile na snagu danas i trajaće narednih 14 dana, građani imaju pravo da se kreću ukupno 30 sati nedeljno, odnosno po 6 sati radnim danima, kada rade apoteke, prodavnice i pekare.

Iz mera su izuzeti zaposleni u zdravstvu, bezbednosti, prehrani i medijima.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još