• Početna>
  • Vesti>

Rakić: Građani koji osete simptome da se što pre jave dežurnim lekarima

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić je apelovao na građane Severne Mitrovice da budu odgovorni i poštuju propisane mere i pozvao ih da se, ukoliko osećaju simptome sumnjive na korona virus, jave dežurnim lekarima kako bi bili zbrinuti.

“Poštovani građani, po ko zna koji put pozivam sve da budu odgovorni i da bez preke potrebe ne izlaze iz svojih domova ali ih isto tako molim da ukoliko imaju bilo kakve simptome, odmah pozovu nadležnu ustanovu ili da dođu do Doma zdravlja, gde će u posebnim Covid ambulantama biti zbrinuti. Molimo vas da ne odlažete posete lekarima i da se, ako osećate simptome, javite lekarima. Svakako je bolje da to učinite na vreme nego da se naši lekari bore za vaš život” poručio je Rakić na večerašnjoj konferenciji za medije.

Profesori Medicinskog fakulteta u Beogradu su od juče deo tima Kliničko-bolinčkog centra Kosovska Mitrovica i oni će u narednom periodu biti angažovani kao stručna pomoć svojim kolegama.

Jedan od profesora i specijalista za infektivne bolesti dr Radoslav Katanić navodi da je epidemiološka situacija u našem gradu stabilna ali istovremeno i ozbiljna.

“Želim da se obratim stanovnicima sa severa Kosova i Metohije sa konstatacijom da je aktuelna epidemiološka situacija u ovom regionu istovremeno stabilna i ozbiljna. Stabilna je jer se obolevanje uopšte ne razlikuje sa stopom obolelih u ostatku naše države. Takođe, stopa smrtnosti je nešto manja nego što je ona u celoj Srbiji. Ozbiljna je zbog toga što se mi nalazimo na početku treće nedelje ove epidemije odnosno u trećoj nedelji od otkrivanja prvog slučaja na ovim prostorima. Ostatak Srbije je već na početku pete nedelje i polako krivu obolevanja ravna, što je nešto što nas tek očekuje i u narednim danima možemo očekivati porast broja inficiranih” rekao je Katanić.

Katanić navodi da preventivne mere ostaju najsnažnije u borbi protiv korona virusa što su pojačana higijena, nošenje zaštinih maski i rukavica i fizička udaljenost od dva metra.

“Kao što znate preventivne mere ostaju najvažnije u borbi protiv ove bolesti, počev od elementarnog pranja ruku, nošenja zaštitnih maski i rukavica kada je to potrebno. Ovo se posebno odnosi na osetljivu populaciju, što su stariji od 65 godina i osobe koje imaju brojne druge bolesti kao što su dijabetes i druge bolesti. Oni posebno kao i svi ostali, moraju da poštuju mere samoizolacije i slušaju uputstva Kriznih štabova” rekao je on.

Katanić je takođe apelovao na građanstvo da se što pre jave dežurnim službama ako osete simptome.

“Pridružio bih se apelu da osobe koje osećaju simptome moraju da se jave dežurnim ambulantama a ne zbog toga da što su simptomi slabo izraženi da odugovlače i time ugroze i druge u svojoj okolini. Razumemo i ljude koji su uplašeni i koji zahtevaju da budu testirani bez ikakvih razloga. To se nigde u svetu ne radi pa ni kod nas” zaključio je Katanić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još