Više od 150 američkih gardista otišlo sa Kosova

Više od 150 pripadnika Nacionalne garde vojske Aljaske stiglo je kućama u Sjedinjenim Državama nakon završetka misije na Kosovu, piše Klan Kosova.

Zbog zaštitnih mera protiv pandemije nisu primljeni kao i obično. Aplauz je zamenio “dobrodošli kući ” i “odličan posao” vrhovnog rukovodstva vojske Aljaske dok su se trupe spuštale stepenicama, piše Kosovo onlajn.

Na veb stranici američke vojske, kao prenosi Klan Kosova, navedeno je da je stisak ruke zamenjen dodirom lakta.

“Ne mogu biti srećniji nego što danas vidim svoju porodicu. To je neverovatno. Veoma mi je laknuo što je ovo gotovo i jedva čekam odmor. “, rekao je Džastin Kompkof, pripadnik garde.

Članovi porodice dočekali su ih toplim zagrljajima. Međutim, zbog koronavirusa, oni će ostati u karantinu još 14 dana.

“Sa istorijom etničkih sukoba na Kosovu, važno je da Sjedinjene Države imaju vidljivo vojno prisustvo kako bi sprečile neprijateljstva”, rekao je pukovnik Samuel Skot.

Klan Kosova navodi da je Jedan od glavnih zadataka bataljona na Kosovu bio je nadgledanje administrativnih linija kako bi se osigurala sloboda kretanja i bezbedno okruženje za stanovnike Kosova. Vojnici su sarađivali sa kosovskim policijskim snagama u borbi protiv ilegalnih aktivnosti kao što su krijumčarenje i seks trafiking.

Vojska kaže da je odnos vojnika sa zajednicom bio bitan deo ne samo pribavljanja informacija, već i razvijanja odnosa i pružanja pomoći opštinskim lokalnim projektima, kao što su izgradnja crkava i distribucija hrane.

„Prva misija za mene bila je sjajna i za momke koji su naporno radili. Rad sa saveznicima u NATO i izgradnja odnosa sa narodom Kosova bilo je zaista korisno iskustvo “, rekao je Tre Kertis, vojnik pešadije i student sa Univerziteta na Aljasci.

Izvor B92

Comments

Pročitaj još