• Početna>
  • Vesti>

Kurti i Lajčak za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti i izaslanik EU Miroslav Lajčak izrazili su spemnost za nastavak dijaloga Beograda I Prištine, istakavši da vreme borbe koronavirusa treba iskoristiti kako bi se što bolje pripremili za predstojeći proces.

Ove poruke su samo deo iz razmenjenih pisama, u kojima je Kurti u svom, informisao Lajčaka o situaciji u vezi sa koronavirusom na Kosovu, te da su u Prištini opredeljeni za dijalog sa Beogradom, uz posredovanje EU i Sjedinjenih Država.

Kaže da u dijalogu ne treba razgovarati o pitanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i unutrašnjih poslova.

“Ne treba nam dijalog koji uključuje mape na stolu, niti postupak koji nas vodi do redefiniranja granica. Ovo je od suštinske važnosti. Evropska unija i Sjedinjene Države moraju da posreduju u dijalogu. Nakon toga, konačni sporazum mora da bude popraćen garancijom Evropske unije i Sjedinjenih Država koja obavezuje međusobnu i potpunu primenu sporazuma”, napisao je Kurti.

Takođe je najavio da će da formira pregovarački tim koji će on da vodi, a da će u njemu da budu i predsednik Kosova Hašim Tači i predsedavajuća Skupštine Vjosa Osmani.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak je u svom pismu, naveo da njegovo imenovanje signalizira opredeljenost EU za dijalog.

Kaže da je potez kosovske vlade da ukine porez prvi znak spremnosti da se vrati dijalogu.

“S obzirom na okolnosti koronvairusa, moraću da prilagodim svoje planove na početku rada.Voleo bih da se lično upoznamo u narednim danima i razmenimo mišljenja o putu koji je pred nama. To neće biti moguće u bliskoj buducćnosti, međutim, ova situacija neće da me spreči i da se bavim time”, napisao je Lajčak u odgovoru Kurtiju.

Naveo je da uspostavlja kontakt sa Kurtijem i političkim rukovodstvo na Kosovu kako bi započeli ono za šta se nada da će biti dobra i plodna razmena i saradnja između njih.

“U međuvremenu, ohrabrujem vas da skoristite ovaj period ograničenja koronavirusom kako biste mogli da nastavite da razmišljate i pripremate se za nastavak procesa “, podvukao je Lajčak.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još