• Početna>
  • Vesti>

Još tri potvrđena slučaja korona virusa na severu KiM – dvoje iz KM jedan iz Zvečana

Kod tri pacijenta, uzorkovana u srpskim sredinama na KiM – konkretno na severu, potvrđen je koronavirus.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije rekao dr Aleksandar Antonijević, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, dvoje novoobolelih je iz Kosovske Mitrovice, a jedan je iz Zvečana. Situacija je takva da u Kosovskoj Mitrovici trenutno imamo 20 zaraženih, u Zvečanu 10, Leposaviću 3, Z. Potoku 2 i u Gračanici jednog zaraženog.

Danas je uzorkovano 30 pacijenata, 19 osoba nalazi se u karantinu u Studentskom centru, tri pacijenta leče se u KC Niš a jedan je upućen u KC Beograd. Na infektivnom odeljenju mitrovačke bolnice, trenutno se od oboljenja KOVID 19 leči osam osoba.

Direktor Doma zdravlja u Kosovskoj Mitrovici Mirjana Nikolić ističe da su mobilne jedinice u pripravnosti i da su dobro opremljeni.

“Mi smo organizovali mobilne jedinice koje rade na principu jednog lekara, medicinske sestre i vozača. Oni su naravno pod zaštitnom opremom zahvaljujući angažovanosti predsedniku opštine, gradonačelniku i Vladi Republike Srbije koja razmišlja o nama. Svi su angažovani po principu rada u pripravnosti. Studentski centar ili korona centar radi do 10 uveče i po pozivu dolazi do određenih osoba” rekla je Nikolić.

Kada je pacijent pozitivan, tada se mobilne jedinice aktiviraju i pacijenta vode u matičnu ustanovu gde se rade krvne analize. Nakon toga se pacijent vodi kod infektologa koji donosi odluku u zavisnosti od kliničke slike. Pacijenti koji su bez simptoma se upućuju u karantin odnosno Studentski centar gde miruju i gde su pod medicinskim nadzorom od 24 časa.

Pacijenti kod kojih infektolog utvrdi da postoji potreba da budu zadržani na infektivnom odeljenju, što su teži slučajevi, bivaju zadržani i pod strogim su nadzorom infektologa.

“Ono što je bitno kod karantina je da postoji 24-časovni nadzor koje obavlja medicinsko osoblje koje vrše praćenje parametara pacijenta. Parametri podrazumevaju merenje temperature i sličnih stvari. U ovom momentu imamo 19 pacijenata od kojih dvoje ima blagu povišenu temperaturu. Ostali pacijenti su sa dobrim nalazima na plućima i bez znakova respiratornih infekcija i drugih simptoma” dodaje Nikolić.

U slučaju da se stanje pacijenta pogorša, dežurna ekipa alarmira mobilnu jedinicu koja dolazi da uzme pacijenta i vodi ga u bolnicu radi daljeg tretmana.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je istakao da su dva slučaja novoobolelih zabrinjavajuća i ponovo apelovao na građane da ostanu u svojim kućama i ne izlaze bez preke potrebe.

“Ako je jučerašnji dan bio bez pozitivnih, nažalost danas imamo dva nova slučaja obolelih što znači da u Kosovskoj Mitrovici imamo 20 pozitivnih, što je veoma zabrinjavajuće i za naš grad veoma opasno. Molimo građane da slušaju preporuke i ostanu kod kuće ukoliko im je stalo do svojih najdražih a svakako i do Kosovske Mitrovice koja je bila i ostaće ključ u daljoj perspektivi” rekao je Spirić.

Spirić dodaje da je zdravstveni sistem stabilan i da je situacija pod kontrolom.

“Pomoć Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju je svakodnevna i upravo su stigli lekovi za pacijente koji su na infektivnom odeljenjenju. Zdravstveni sistem je stabilan i možemo da kažemo da je situacija pod kontrolom” rekao je on.

“Kosovska Mitrovica sa preduzetnicima nastavlja započete projekte koje je država Srbija finansirala na području našeg grada, i u ovoj godini osam stambenih jedinica. Danas smo obišli dve i uz sve protokole radovi se odvijaju ali naravno uz one mere koje su u ovom momentu moguće” dodaje Spirić.

Spirić je najavio muzički performans muzičke škole “Miodrag Vasiljević” u 16 i 30 u dvorištu KBC Kosovska Mitrovica kojim će pružiti podršku i ohrabriti lekare i medicinsko osoblje.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još