• Početna>
  • Vesti>

Đurić čestitao Svetski dan Roma: Romi delili sudbinu srpskog naroda na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je danas Svetski dan Roma svim pripadnicima ovog naroda, a posebno onima koji su kako je rekao “ostali da žive na Kosovu i Metohiji ili se privremeno nalaze u centralnoj Srbiji kao interno raseljena lica”.

“Veliki broj Roma na Kosovu i Metohiji delio je tokom ratnih godina, a i kasnije, sudbinu sa srpskim narodom i bio meta napada i progona. I danas su Romi u našoj južnoj pokrajini socijalno i politički diskrimisani i, kao i srpski narod, vrlo često su žrtve nasilja i zanemaravinja” iatako je Đurić u čestitki.

On je podsetio da je ovaj Dan ustanovljen da bi se na međunarodnom nivou ukazalo na težak položaj romske zajednice u svetu i da bi se svi podstakli da rade na unapređivanju njihovog položaja.

“Država Srbija čini sve da iskoreni svaki oblik diskriminacije i marginalizacije Roma i da omogući njihovo uključivanje u sve segmente društvenih delatnosti. Znamo da je na tom planu pred nama još mnogo posla, pre svega u uspostavljanju jednakih šansi i obaveza na polju obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i zaštite ljudskih i manjinskih prava. Ali, sigurni smo da ćemo istrajati u tim izazovima i da ćemo kroz rešavanje navedenih problema, doprineti afirmaciji vaših vrednosti, kao sastavnog dela našeg društva” stoji u čestitki.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još