• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Kupljeno još 90.000 testova, nadam se da ulazimo u završnicu borbe

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbija kupila dodatnih 90.000 standardnih PCR testova za Kovid-19, od kojih će 60.000 biti u Kliničkom centru Srbije, a 30.000 će biti podeljeno jugu centralne Srbije, u Nišu. Dozvole za kretanje u vreme policijskog časa od danas popodne mogu da se dobiju elektronski.

Ana Brnabić je rekla da pored toga imamo i dodatne količine testova, pa će se ići još više na prošireno, masovnije testiranje.

“Ulazimo, nadam se, možda u nešto što bi izgledalo kao završnica borbe protiv Kovida-19”, rekla je Brnabić novinarima nakon potpisivanja Ugovora o donaciji Kine za izgradnju dve najmodernije laboratorije.

To, međutim, ne znači da ćemo brzo moći da proglasimo pobedu, ni kraj vanrednog stanja, ali je svakako deo u kojem mi znamo kako se borimo i odolevamo dobro, ukazala je Brnabić.

Premijerka je ponovila da je ključna gvozdena disciplina i poštovanje svih mera vlade, uz sve ono što svako od nas pojedinačno može da uradi – da bude u izolaciji i kontakte svede na minimum, kako ne bismo samo suzbili, već i u potpunosti pobedili virus.

“Mi možemo da ga suzbijemo, ali samo pojedinačno građani mogu da ga ubiju”, rekla je Brnabić.

Elektronski do dozvole za kretanje u vreme policijskog časa

Dozvole za kretanje u vreme policijskog časa od danas popodne mogu da se dobiju elektronski. Reč je o dozvolama za kretanje privrednika, poljoprivrednika i građana koji brinu o drugima.

To je potvrdila premijerka Ana Brnabić novinarima.

“Taj proces će sada biti mnogo efikasniji i mislim da ćemo već od danas popodne imati sistem u kome se elektronski prijavljujete za dozvolu i elektronski vam se odobrava ta dozvola”, rekla je Brnabić.

Taj sistem je Vlada Srbije uradila u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Kancelarije za IT.

Brnabić je zahvalila Zaštitniku građana i njegovom timu, koji je ukazao na to da su dozvole potrebne i građanima koji brinu o nekom, ali i na svim ostalim sugestijama koje se tiču problema sa kojima se suočavaju građani tokom vanrednog stanja.

Premijerka je ukazala da se u vreme vanrednog stanja javljaju mnogi problemi, ali da se sve institucije i državne i nedržavne trude da izađu u susret građanima.

“Kritike na račun predsednika su licemerne”

I da je sedeo u Beogradu, Vučića bi opet napadali, kao što su ga napali što je išao u Novi Pazar, rekla je premijerka Brnabić.

“Predsednik Vučić primio je na sebe najveći politički udarac u smislu da je posetu Novom Pazaru koristio za kampanju, kao da nije dovoljno jasno nekim kritizerima da je to posao predsednika”, rekla je Brnabić.

Na pitanje da li će ona obići neka mesta u Srbiji pogođena koronom, Brnabić je rekla da hoće, ukoliko bude bilo potrebno.

Ona se u tom kontekstu osvrnula na napade na Vučića: “Politički protivnici bi ga svakako kritikovali i da je odlučio da sedi u Beogradu i ne obilazi žarišta. Kako god okrenete, oni bi vas za nešto napali”.

Kritike na račun predsednika su, kaže premijerka, licemerne, jer ga napadaju i zbog toga što građanima donosi opremu koja je trenutno najcenjenija na svetskom tržištu, a to su respiratori.

“Kao da to nije vid podrške koju izabrani predsednik pruža i pokazuje svim građanima Srbije, bez obzira gde oni živeli i kojoj nacionalnosti i veri pripadli. Ovo je njegov posao i želim da kažem da je primer licemerja to da neki političari koriste ovo da bi oni dobili političke poene jer napadaju predsednika”, kaže Brnabić.

Ona ih je upitala šta su uradili za građane i poručila da, umesto napada, daju doprinos u ovoj teškoj situaciji, ne kupovinom respiratora ili doniranjem novca, ali bar volontiranjem.

Brnabić je licemernom nazvala i današnju naslovnu stranu lista Danas, koji je, kaže, njen postupak predstavljanja dece predsednika Vučića predstavio kao zloupotrebu, a kada taj i slični listovi objave slike predsednikove dece i to u negativnom kontekstu, zar onda to, zapitala je, nije zloupotreba.

“Ti koji sebe nazivaju svetionikom slobode, medija, profesionalnog izveštavanja, kako se koriste slike dece ili starijeg sina predsednika Vučića, kako se njegove slike koriste i zloupotrebljavaju u političke svrhe i kampanju kada su to radili i objavili, tada nije bila zloupotreba, a danas mene kritikuju za zloupotrebu te iste dece”, rekla je Brnabić.

Izvor: RTS

Foto: RTS

Comments

Pročitaj još