• Početna>
  • Vesti>

U Srbiji novih 247 slučajeva koronavirusa, još 3 osobe preminule

U Srbiji je od Kovida-19 preminulo još troje ljudi. Ukupno je od početka epidemije preminuo 61 pacijent. Prema poslednjim informacijama, koronavirus je potvrđen kod još 247 osoba, pa je ukupan broj zaraženih 2.447.

Ukupna smrtnost u ovom momentu iznosi 2,49 odsto. Preminulo je 44 osoba muškog pola i 17 ženskog pola. Prosečna starosna dob preminulih pacijenata je 64,2 godine.

Imamo poslednjih dana jedan stabilan broj obolelih, čak i manji pad danas, u nedelji kada je u nekim drugim zemljama bio vrtoglavi porast broja obolelih. To nam je neki pokazatelj da smo na dobrom putu i da znamo šta radimo i da se svi ponašamo odgovorno i savesno. Ne smemo sada da posustanemo, iako ovo jeste jedan mali obećavajući znak, ali sada treba da zapnemo iz sve snage, poručila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

“Ovi brojevi pokazuju da ono što radimo jeste osnova prave borbe protiv ove infekcije”, ističe Kisić Tepavčevićeva.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je u poslednja tri dana dosegnut maksimum i da veruje da će trajati još desetak dana. Zbog toga je, kaže, bitno u naredne dve nedelje sprovesti zaista najrestriktivnije mere koje su dosad planirane.

Napomenuo je da je izolacija apsolutno najvažnija i da bi trebalo shvatiti da nema više igara oko toga kako se ona sprovodi. Naveo je da će su napravljene posebne bolnice upravo da se ne bi desilo da virus uđe široko u populaciju.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da zabrana kretanja 24 sata ima smisla samo u Beogradu i nekim žarištima koja su dodatno ispitana. Dodao je da nema potrebe za tim ukoliko svi shvate da je bolje da ostane bez policijskog časa, a da se svi tako ponašamo.

“Što se mog predloga tiče, on je poptuno jasan – 24 časa u narednih osam do deset dana apsolutne zabrane kontakata, ako mora onda i kretanja, ali kontakata da”, rekao je Kon.

Izvor: RTS


Comments

Pročitaj još