Đurić: Srbija ulaže napor da pomogne narodu na KiM

Srbija je uložila i nastaviće da ulaže maksimalan napor kako bi celokupnom stanovništvu na Kosovu i Metohiji obezbedila sve potrebne resurse i uslove za borbu protiv koronavirusa, poručio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Đurić je na svom Instragam profilu podelio informacije o tome na koji način je Srbija pomogla, kako kaže, srpskom i nesrpskom stanovništvu na KiM.

“Angažovali smo 932 volontera u 108 timova, uveli smo 74 telefonske linije dostupne za medicinsku i svaku drugu pomoć građanima, uslužno smo nabavili (kupili) lekove za 6.559 lica, uslužno smo nabavili (kupili) hrane za 415 lica”, napisao je Đurić.

Kako kaže, podeljeno je 2.269 paketa hrane, 1.898 paketa sa higijenskim sredstvima, a volonteri su posetili 6.227 osoba, pretežno staračka, samačka i socijalno ugrožena domaćinstva.

“Nabavili smo i podelili 34.545 zaštitnih maski, 33.150 zaštitnih rukavica, 10 zaštitnih odela za medicinske radnike”, naveo je Ðurić.

Dezinfikovano je 577 javnih ustanova i prodavnica, 605 stambenih zgrada i kuća, dok je podeljeno 200 pumpi za dezinfekciju.

Nabavljeno je podeljeno 20 beskontaktnih toplomera, 350 sapuna, 900 litara asepsola u različitim pakovanjima i 600 litara alkohola.

“Za potrebe Zdravstvenog centra Gnjilane nabavili smo novo ambulantno vozilo Peugeot BOXER, za potrebe Doma zdravlja Zubin Potok nabavili smo dva nova sanitetska vozila Lada Niva. Za potrebe ambulanti u Klokotu i Vrbovcu nabavili smo polovno vozilo”, naveo je Đurić.

Izvor: Tanjug/TV Most

Comments

Pročitaj još