Ruski MSP pozvao Prištinu da ukine takse Srbiji

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas vlasti u Prištini da odustane od, kako su rekli, diskriminatorskih taksi na robu iz Srbije.

“Insistiramo da se anti-srpske mere ukinu u potpunosti i bezuslovno”, navelo je Ministarstvo, prenosi Tas s.

Kako se navodi, Priština nastavlja da manipuliše ukidanjem 100-postotnih diskriminatorskih taksi na robu iz centralne Srbije koja je uvedena u novembru 2018. godine i koja je “izazvala paralizu” u procesu dijaloga.

Ministarstvo je kao još jedan demagoški potez ocenilo to što je Aljbin Kurti najavio ukidanje taksi 1. aprila uz puno uslova.

“Kosovska administracija insistira na principu reciprociteta koji zahteva da Beograd svoje proizvode obeleži po prištinskim standardima. Drugim rečima, insistira se da Beograd u svojim dokumentima navede i sam naziv samoproglašenog Kosova,što bi značilo implicitno priznanje ove kvazi države”, navelo je Ministarstvo.

To znači, ističe rusko Ministarstvo, da su predstavnici Prištine pooštrili svoje zahteve, umesto da ublažavaju svoje stavove na čemu su insistirali njihovi “zaštitnici sa zapada”.

Ministarstvo konstatuje da je čak i Vašington, koji bezuslovno podržava nezavisnost Kosova, bio negativan zbog “novih trikova” sa ciljem da se još prolongira nastavak dijaloga sa Beogradom.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još