• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Pomažemo svim građanima bez razlike; građani da ne upadaju u razne provokacije, insinuacije i spletke

Vlada Kosova sa svim ministarstvima, Institutom za javno zdravlje, kosovskom policijom, kosovskim bezbednosnim snagama , kao i drugim mehanizmima radi 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, suočeni sa širenjem virusa korona, rekao je premijer u ostavci Vlade Kosova Aljbin Kurti, u obraćanju građanima, prenosi RTK2 , navodeći da Kosovo ima rekordan broj testova i da dobija pomoć i Evropske unije i SAD, te da je broj zaraženih 140, a izlečenih 23, dok je jedno lice preminulo.

“Zadnjih dana Ministarstvo zdravlja je proglasilo karantin u još dve opštine, u Severnoj Mitrovici i Zvečanu., ali to nismo želeli da uradimo “lupajući u goč” , baš zbog toga da zdavstvenu krizu ne produbljujemo nekom drugom . Pre dve nedelje u Zvečanu je održana jedna svadba koja je uzrokovala da se tamo širi Kovid-19. Mi smo potpuno posvećeni zaustavljanju širenja virusa pomažući svim građanima i svakom od njih bez obzira na nacionalnost ili opštinu” rekao je Kurti.

Kurti je rekao da Srbija ima težnje prema Kosovu, kako je rekao “nezavisnoj državi koju ona ne priznaje”. “Znamo da takođe deluje protiv naših institucija, posebno na severu. O svemu tome izveštavamo KFOR i druge međunarodne faktore. Radimo i ponašamo se pažljivo, posebno u ovom trenutku. kada niko ne može imati drugi prioritet osim javnog zdravlja. Da , postoje političari i viskoki zvaničnici u Beogradu  koji žele sukob na Kosovu, i posebno žele na severu Ibra. Međutim,  takođe postoje političari i visoki zvaničnici u Prištini koji žele sukob na Kosovu, posebno na severu Ibra. Oni žele da izazovu tenzije, jer žele incidente.  Njihov projekat teritorijalne razmene ukoliko bi se sproveo izazvao bi nove sukobe i krvoproliće. Taj projekat je propao. Sada žele sukobe i krvoproliće na terenu, da se vrate na teritorijalnu razmenu odnosno podelu Kosova” rekao je Kurti.

U to spada i namera za proglašenjem vanrednog stanja po svaku cenu. “Pošto to nisu uspeli da proglase da bi je ostvarili, hoće da je ostvaruju da bi je proglasili” rekao je Kurti i pozvao sve Albance, Srbe i druge manjine na Kosovu, a posebno u Mitrovici da “budu oprezni, da sačuvaju hladnokrvnost i ne upadnu u zamku onih koji bi da kako je rekao “proliju našu krv, da bi ispraznili svoje šampanjce. ”

Pozvao je građane da ne upadaju u razne provokacije, insinuacije i spletke.

” To je zamka u koju će oni sami upasti. Konkretno, pozivam gradonačelnika Južne Mitrovice, Agima Bahtirija, i gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića, da ne pogoršavaju situaciju. Imamo potrebu da se svom snagom i znanjem, posvetimo borbi protiv širenja koronavirusa, koji nas ne razlikuje da li smo  Albanci ili Srbi, stari ili mladi, bogati ili siromašni. Zajedno  se moramo  boriti i svi ćemo pobediti. Ovo nije vreme da jedni drugima pokazujemo mišiće, u korist ko zna koga. Onima koji su doprineli podeli Mitrovice i ostavili je nerazvijenu u bedi više od dve decenije, ne verujte sada kada traže suverenitet i integritet od vlade koju su svrgli sa vlasti bez navršavanja , ni puna dva meseca na dužnosti. Njihovi patriotski krikovi, nisu za državu, već za vlast. Nihove brige o severu su im instrument za sebe , a ne uvažavanje prema vama. I izjave predsednika koji se ponaša kao jedan od opozicionih lidera, uzimajte s rezervom i smirenošću” rekao je Kurti. 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još