• Početna>
  • Vesti>

Volonteri stižu i do najudaljenijih sela opštine Novo Brdo

Udaljeni zaseoci u opštini Novo Brdo do kojih se stiže makadamskim putem i terenskim vozilom ne predstavljaju prepreke za 20 volontera koji svakodnevno snabdevaju hranom i lekovima najstarije sugrađane.

Novica i Slavojka Ivanović žive u oronuloj kući u mahali Trinićevce. Svakodnevno koriste lekove za srčana oboljenja i nisu u mogućnosti da ih nabave zbog epidemije korona virusa. Obratili su se opštinskom kriznom štabu za pomoć. Ubrzo su lekovi nabavljeni, a volontere ispred njihovog kućnog praga Novica i Slavojka su dočekali sa osmehom na licu.

Novica Ivanović se zahvaljuje ljudima dobre volje, posebno mladim volonterima koji pomažu starijim osobama u isporuci lekova. “Puno nam ovo znači. Mi smo sami i stari i ne možemo da se krećemo. Pijem sedam vrsta lekova, najviše za srce“, rekao je Ivanović. 

Volonterima ova misija nije laka. Teritorijalno, Novo Brdo je jedna od većih opština na Kosovu i potrebno je više vremena zbog brdsko-planinskog kraja, zabačenih mahala i kuća da obiđu sve ugrožene porodice.

Nemanji Mitiću je, kako kaže, čast i drago da pomaže ljudima u ovakvoj situaciji. “Imamo automobile i stižemo na sva mesta kako bi pomogli ljudima. Trudimo  se da dođemo do svih i mislim da smo uspeli da obiđemo sva domaćinstva kojima je  pomoć neophodna”, kaže Mitić.   

Epidemiološka situacija u Novom Brdu je pod kontrolom. Stanovništvo se pridržava uputstva nadležnih institucija, kaže gradonačelnik Novog Brda Svetislav Ivanović.

“Do sada nema inficiranih od koronavirusa. Svakodnevno smo na terenu i preduzeli smo mere dezinfekcije objekata opštine, zdravstvenih ustanova, policijske stanice i ostalih zgrada za koje smo smatrali da je to neophodno. Apelujem na građane da se maskimalno pridržavaju mera i izdrže do kraja kako bi pobedili virus”, poručio je Ivanović.

U Kriznom štabu opštine Novo Brdo ističu da ugrožene porodice i staračaka domaćinstva nemaju razloga za brigu i paniku. Neophodnu pomoć koju su tražili, volonteri će im lično uručiti.

Izvor: Kosovo onlajn

Comments

Pročitaj još