Omubudsman: Mediji da štite lične podatke obolelih

Reagujući na pisanje portala “Gazeta Sinjali” koji je objavio spisak imena 210 Srba, Roma i Goranaca koji se nalaze u izolaciji, uključujući i imena zaraženih, Ombudsman apeluje na medije da učine više kako bi zaštitili lične podatke ljudi u izolaciji, kao i kod onih kod kojih je dijagnostikovan Covid 19 ili koji su hospitalizovani, osim u slučajevima kada se informacije objavljuju uz saglasnost osobe.

“Ova objavljivanja su u suprotnosti s mnogim zakonskim normama, ali i u suprotnosti sa nizom propisa koji su namenjeni samoregulisanju medija. Ustav Republike Kosova reguliše veoma dobro ovo pitanje, posebno u članu 36. [Pravo na privatnost], u Zakonu br. 06/L-082 o zaštiti ličnih podataka, Zakonu br. 04/L-125 o zdravstvu, i Zakonu br. 2004/38 o pravima i odgovornostima stanovnika Kosova u zdravstvenom sistemu”.

Iz Ombudsmana naglašavaju da mediji igraju veliku ulogu u društvu slanjem novinara, na “prve linije fronta”, kako bi izveštavali javnost od događajima.

“Mediji takođe imaju i svoje obaveze da ispune u saglasnosti sa Etičkim kodeksom i drugim samoregulatornim dokumentima”.

U tom smislu Ombudsman podseća na preporuke Saveta za štampu Kosova o izveštavanju o situaciji sa COVID-om 19.

Na pisanje malo poznatog portala Gazeta Sinjali oglasilo se i Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom na Kosovu koje je zatažilo da ovaj portal ukloni podatke sa sajta.

Izvor RTV KIM

Comments

Pročitaj još