• Početna>
  • Vesti>

Ministar zdravlja Kosova: U koordinaciji smo sa gradonačelnicima Severne Mitrovice i Zvečana; zahtevam solidarnost i razumevanje, pandemija preti celom čovečanstvu

Ministar zdravlja Arben Vitia saopštio je na konferenciji za novinare u Prištini da su od sinoć u ponoć testirana 243 uzorka i da je 9 novih slučajeva  pozitivno. Saopšteno je takođe da je šestoro izlečeno. Do sada je na Kosovu testirano 1 743 lica, od kojih su 135 pozitivni, jedan je preminuo i 16 su izlečeni, a pod zdravstvenim nadzorom je 2772 lica.

Takođe su saopštili da  je na severu Kosova testirano 93 lica, od kojih su tri pozitivna.

Istaknuto je da u skladu sa situacijom na celom Kosovu, Nacionalni institut za javno zdravlje nastaviće da testira i sporovodi druge mere, kako bi se sprečilo širenje virusa i zaštitilo zdravlje građana u svim delovima Kosova.

“Preduzete su sve zdravstvene, institucionalne, higijenske, preventivne mere , nabavke i druge neophodne mere u ovim opštinama, zahvaljujući neumornom radu zdravstvenih stručnjaka, policije i pre svega organizovanju kriznihh štabova u dotičnim opštinama.

 Daćemo sve od sebe da izolujemo dalje širenje i učinićemo sve što je moguće da pomognemo našim lekarima koji se nalaze na prvoj liniji odbrane u zaštiti zdravlja građana” naveo je Vitia.  

On  je rekao da što se tiče karantina u dve opštine na severu Kosova , da su preduzete mere koje su utrvdili epidemiolozi.

Mere u slučajevima zaraze i mere u sprečavanju širenja zaraze međunarodno su definisane smernicama SZO-a i ECDC-a. Naši profesionalci slede isti protokol u praćenju novih slučajeva i sprečavanju širenja virusa, naveo je Vitia.

 Rekao je da su u zvaničnoj smo koordinaciji sa gradonačelnicima Severne Mitrovice i Zvečana.

“Svesni smo brojnih  današnjih izjava koje imaju politički karakter, ali zahtevam kao i svuda u svetu solidarnost i razumevanje. Pandemija Covid-19 predstavlja pretnju celom čovečanstvu. Suočavanje sa pandemijom zahteva strpljenje, posvećenost i zanemarivanje mnogih razlika.

Kako je prenela Koha, Vitia je rekao da neki uzorci koji su uzeti ranije na severu i koji nisu urađeni u Prištini, još uvek nisu registrovani, ali da su u koordinaciji sa lokalnim vlastima koji će poslati, kako je rekao tačan broj inficiranih ljudi, a da će potom oni biti uvedeni i ažurirani u nove podatke koje će objaviti Institut za javno zdravlje Kosova.

Stoga, pazite na netačne komunikacije jer netačna jednominutna izjava može pogoršati situaciju na terenu” rekao je i pozvao građane da poštuju savete i odluke.

Molimo izbegavajte porodične posete i druge oblike okupljanja unutar vaših porodica. Čuvajte vaše zdravlje i zdravlje vaše porodice. Dragi građani, ma gde bili, razmislite dva puta preko nego što se odlučite da izađete iz stana, nemojte da pronalazite razlog za izlazak, svaki nosi visoku opasnost. Sve se promenilo u našoj rutini. To zahteva visoku svest. Nemojte da budete nepažljivi. Stoga vas molim: Ostanite kod kuće.Pridržavajte se preporuka Ministarstva zdravstva i NIJZK-a. Zajedno ćemo uspeti, rekao je Vitia, a saopštenje nakon konferencije dostavljeno je našem radiju.

Naser Ramadani, direktor Instituta za javn o zdravlje u Prištini rekao je da je epidemiološka situacija u vezi sa Covid-19 na Kosovu pod kontrolom, a registrovani brojevi su u skladu sa očekivanjima NIJZK-a, ali je dodao  da bi stanovništvo trebalo biti mnogo opreznije u sprovođenju vladinih mera, preporuka MZ-a i NIJZKP-a, ne izlazeći napolje i ne izlažući se nepotrebno, kao što se često primećuje.

“Nalazimo se u ključnom trenutku i još uvek imamo situaciju pod kontrolom, onoliko koliko postoji samokontrola kod građana “, rekao je profesor Ramadani i dodao da je broj uzoraka testiranih na Covid-19 poslednjih dana značajno porastao. Sledeće tri nedelje su kritične, pa je rekao, “Pozivam građane da izbegavaju izlaske, da se ne okupljaju i da ostaju kod kuće.”

 “Nema mesta zadovoljstvu dok ne uklonimo virus sa naših teritorija”, dodao je profesor Ramadani.

U međuvremenu, direktor Policije Kosova Rašit Ćalaj rekao je da nema sumnje da ova institucija deluje na celom Kosovu. “To su akcije koje su koordinirane sa našim centralnim i lokalnim institucijama. Što se tiče sigurnosti, mirno je i sigurno zahvaljujući neumornom radu policije i drugih institucija “.

Pozvao je preduzeća  da utvrde radno vreme do 16.00 sati i da puste radnike, kako bi do 17.00 sati mogli stići do svojih domova, naglašavajući dobru saradnju policije sa drugim institucijama i građanima u upravljanju situacijom.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Ministarstvo zdravlja

Comments

Pročitaj još