• Početna>
  • Vesti>

U Srbiji 305 novih registrovanih slučajeva koronavirusa, preminulo još 8 pacijenata

Prema poslednjim podacima u Srbiji je od juče do danas u 15 časova registrovano 305 novih slučajeva koronavirusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 1.476. Preminulo je još osam pacijenata, i broj preminulih popeo se na 39.

Do 15h, preminulo je osam osoba, , šest muškaraca i dve žene. Prosek starosti umrlih je 70,75 godina.

Na konferenciji za novinare je rečeno da je ukupno hospitalizovano 874 ljudi a na respiratoru je 81 pacijent.

Zamenica direktora “Batuta” Darija Kisić Tepavčević rekla je da je prosečan uzrast 70 godina onih koji su umrli u poslednja 24 sata.

Dodale je da je preko 70 odsto svih smrtnih ishoda bilo u uzrastu starijih od 60 godina. UKazala je da u ovom momentu letalitet iznosi 2,64 odsto.

“Današnji brojevi – informacija sama za sebe i govori o kakvom se opterećenju bolesti radi”, kaže Kisić Tepavčević

” Danas je najcrnji dan i sada je pitanje zdravstvene bezbednosti svakog građanina. Ove brojke zaraženih prelaze već kapacitete koje imamo” rekao je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare.  

U Gak “Narodni front” 75 osoba je udaljeno s posla zbog izolacije, rekao je Kon.

“Većina zdravstvenih radnika koji su zaraženi koronoavirusom su dobrog zdravstvenog stanja i nadamo se njihovom brzom oporavku, ali i za to postoji određena procedura”, rekla je zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

” Istina može da zaboli, imamo uzlaznu liniju. Onaj ko sada napada mere, radi protiv bezbednosti građana. Nailazi talas, neće nas mimoići. Ovoga puta nema pregovaranja”, rekao je Kon i dodao da svako ko se opire merama, čini loše kompletnom građanstvu. 

On je naglasio da se talas porasta broja zaraženih tek očekuje i naveo da ceo sistem funkcioniše dobro, ali da bi trebalo pronaći način da se rezultati testiranja dobijaju brže.

” Razni su problemi, ali to ne znači da sistem ne funkcioniše, niko neće zaustaviti porođaje i teška stanja. Ono što se sada odlaže , to su pllanirane operacije koje mogu da čekaju” rekao je Kon.  

Prema njegovim rečima, poslednja slamka je 24 sata potpunog sprečavanja kontakata. 

Istakao je i to da se ovakva epidemija događa jednom u sto godina, i da istorija našeg podneblja, poslednju epidemiju ovih razmera beleži 1918. godine.

Darija Kisić Tepavčević kaže da se planira da se uzorkovanje radi i u domovima zdravlja.

Izvor: RTS, Radio Kosovska Mitrovica

Foto: RTS

Comments

Pročitaj još