Tači traži od Kurtija novog mandatara

Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je od predsednika pokreta Samoopredeljenje i premijera u ostavci Aljbina Kurtija da njegova stranka predloži novog mandatara za sastav nove kosovske vlade.

U pismu Kurtiju nakon dvodnevnih konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, Tači navodi da će da preduzme potrebne korake prema Ustavu kako bi formirao novu vladu, rekavši da stranka pobednica na poslednjim izborima ima pravo da predloži kandidata za premijera.

Tači se juče i danas konsultovao sa predstavnicima parlamentarnih stranaka nakon opoziva vlade Aljbina Kurtija u Prištini prošle nedelje i najavio da će kao predsednik delovati u potpunosti u skladu sa Ustavom i zakonima.

“U ovim okolnostima, od suštinskog je značaja da se konsultujemo i ponašamo odgovorno pred građanima,” naveo je Tači u saopštenju nakon konsultacija.

Najavio je da će ubrzo da izađe sa predlogom za rešenje institucionalne krize u kojoj se Kosovo nalazi.

Predsednik Socijaldemokratske inicijative NISMA Fatmir Ljimaj nakon sastanka sa Tačijem rekao je da je njegova stranka protiv vanrednih izbora na Kosovu.

“Inicijativa smatra da predsednik treba pažljivo da razmotri mogućnost izbegavanja izbora. U ovom slučaju, mi kao politički lideri na Kosovu treba da imamo na umu nadležnost svake institucije, pre svih parlamenta”, dodao je Ljimaj.

Prema njegovim rečima, Inicijativa ima određene uslove ako se od nje bude tražilo da postane deo nove vlade.

“Inicijativa je spremna da da svoj doprinos, naravno, ima određenih uslova, I ukoliko dođe do rasprave, otkrićemo to onima koji su spremni da formiraju novu vladu. Dobro je da se sve grupe uključe u vladu”, dodao je Ljimaj.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj smatra da je u ovom trenutku raspisivanje izbora nemoguće i da se njegova partija trenutno protivi prevremenim izborima.

“Za ABK je sigurnije da se što pre glasa u parlamentu za novu vladu, nego da se nastavi sa smenjenom vladom. Trenutno je raspisivanje izbora nemoguće, bez obzira koliko će da traje izbor nove vlade”, rekao je Haradinaj.

Susretom sa Haradinajem, Tači je završio konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Tokom dana sastao se i sa predstavnicima Srpske liste, a juče je razgovarao sa Isom Mustafom, Aljbinom Kurtijem I Kadri Veseljijem.

Većina predstavnika izjasnila se za formiranje nove vlade nakon što je prošle nedelje razrešena vlada Aljbina Kurtija.

On je u svojstvu predsednika pokreta Samoopredeljenje jedini koji se zalaže za raspisivanje vanrednih izbora.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još