• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Kamioni sa žitom za sve stanovnike na KiM čekaju na prelazima jer Priština zahteva da Beograd prizna nezavisnost Kosova!

?????????????????????????????????????????????????????????

Povodom navoda Edija Rame u vezi tranzita robe, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić uputio je saopštenje za javnost u kome, pozdravljajući stav da u ovom teškom vremenu sav tranzit dobara ide nesmetano, na čemu se kako je rekao neprekidno radi uz veliki trud, ističe da ne postoji bilo kakva blokada prolaska kamiona prema centralnoj Srbiji na administrativnim prelazima.

“Postojala je mera vezana za zabranu kretanja za vreme policijskog časa zbog koronavirusa, iz koje smo pre dva dana izuzeli kamione sa osnovnim namirnicama i za Albance sa KiM. I do pre dva dana oni su se kretali normalno kada nije policijski čas. Na našu inicijativu sada to mogu da čine u bilo koje doba” naglasio je Đurić.

Đurić je pozvao sve u regionu da dignu svoj glas protiv novih blokada koje je od jutros uvela vlada u Prištini.

“Kamioni sa žitom za sve stanovnike na KiM čekaju na prelazima jer Priština zahteva da Beograd prizna nezavisnost Kosova! Traže da naše institucije na svim sertifikatima i dokumentima, umesto procedura koje su predviđene sporazumima sa EU, pišu Republika Kosovo i da Srbija i formalno-pravno počne da tretira Kosovo kao drugu državu, inače žito neće proći! ” kaže Đurić u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KiM dodaje da je neophodna hitna reakcija EU na takozvane mere reciprociteta, a ne ćutanje i okretanje glave.

” EU je garant sporazuma koji se danas krše i ima odgovornost za njihovo sprovođenje u trenutku kada je ceo svet ugrožen epidemijom. Neodgovornost Prištine ne sme da naiđe na ćutanje i pretvaranje da je sve uredu. Neka se niko ne vara da je to put u nastavak dijaloga” zaključuje Đurić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, saopštenje

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još