• Početna>
  • Vesti>

Dr Stolić: U srpskim sredinama na centrlnom KiM nema novih slučajeva obolelih od koronavirusa

U srpskim sredinama na centrlnom delu Kosova i Metohije nema novih slučajeva obolelih od koronavirusa, situacija je stabilna i pod kontrolom, a svi sumnjivi slučajevi se odmah tretiraju u smislu samoizolacije ili smeštanja u izolacione jedinice KBC Priština- Gračanica, kaže infektolog dr Boban Stolić.

Gostujući u jutarnjem programu RTV Gračanica, infektolog u KBC Gračanica dr Boban Stolić, rekao je da je trenutna situacija na prostoru centralnog Kosmeta u srpskim sredinama stabilna, kada se tiče novih registrovanih pacijenata sa virusom Kovid19, ali apeluje na sve one koji su u samoizolaciji ili imaju neke simptome koji mogu ukazivati na prisustvo virusa, da se pridržavaju saveta i uputstava lekara.

“Svi oni koji imaju sumnju ili bilo kakve simptome, u smislu kašlja, bolova u grlu ili temperature, mogu da pozovu na naš broj telefona 038- 81/300. Dežurni tim lekara, nakon razgovora procenjuje situaciju i u daljem postupku daje savete o samoizolaciji ili šalje medicinsku ekipu na teren, koja u zavisnosti od težine simptoma dalje odlučuje da li se taj pacijent smešta na izolovano odeljenje infektologije u Lapljem Selu”, kaže Stolić.

Dr Boban Stolić, takođe napominje da  i svi ostali pacijenti sa drugim tegobama, ukoliko imaju potrebe za lekarkom intervencijom, ne dolaze direktno u bolnice i zdravstvene ustanove, već da najpre treba da pozovu na brojeve telefona i čuju se sa svojim lekarom.

“Svi pacijenti tretiraju se na isti način i prolaze proceduru pregleda kod infektologa, a onda u zavisnosti od vrste tegoba upućuju se kod lekara specijaliste”, kaže dr Stolić, koji apeluje na stanovništvo da se pridržava preporuka i saveta lekara i da bez preke potrebe ne izlazi i ugrožava sebe i druge.

Stolić ističe da smo sada u jeku epidemije i da moramo biti odgovorni.

“Ovo trenutno stanje ne treba da nas opusti i da zaboravimo mere opreza. moramo biti svesni da u situacija u Severnoj Mitrovici može da se prenese vrlo brzo i ovde, ukoliko nastavimo da se krećemo, i putujemo iz mesta u mesto”, kaže dr Stolić i napominje da se ovaj virus vrlo brzo proširio iz Kine u Evropu.

Prema procenama infektologa dr Bobana Stolića, naredne nedelje su kritične, a očekivanja su da epidemija bude prisutna  do početka juna meseca, kada bi, kako je kazao, trebalo da dođe do smirivanja virusa.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još