Kurti neće sutra na konsultacije kod Tačija

Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti neće da se odazove pozivu kosovskog predsednika Hašima Tačija na konsultacije sa vođama parlamentarnih stranaka radi određivanja mandatara za sastav nove vlade. Kadri Veselji potvrdo je da će se odazvati pozivu.

To je najavila potpredsednica kosovske skupštine iz redova Kurtijevog pokreta Samoopredeljenje Arberie Nagavci, rekavši da sada nije vreme za sastanke i da Tači mora da poštuje Ustav i raspusti skupštinu.

Dodala je da će, zbog situacije stvorene pojavom koronavirusa, vlada nastaviti da upravlja situacijom i da Tači treba da raspiše vanredne izbore čim se stvore uslovi za to.

Pored Kurtija, Tači je za sutra pozvao lidere drugih stranaka. Predsednik Demoratske partije Kadri Veselji potvrdo je da će se odazvati pozivu i da će sa Tačijem da razgovara u 11 časova.

Pokret Samoopredeljenje protiv je formiranja nove vlade nakon što je u skupštini nedavno izglasano nepoverenje njegovoj, već se zalaže za nove izbore kada prođe kriza izazvana pandemijom.

Tači je rešen da ne raspisuje nove izbore, već da Kosovo dobije novu vladu.

Po Ustavu, pravo na mandatara ima stranka koja je na izborima 6. oktobra prošle godine dobila najviše glasova, u ovom slučaju ponovo pokret Samoopredeljenje.

Izvor: RTS

Foto: EPA

Comments