• Početna>
  • Vesti>

Nacionalni konvent o EU: BG i PR da uspostave saradnju u suzbijanju pandemije

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji pozvao je nadležne organe u Beogradu i Prištini da uspostave direktnu i efikasnu saradnju na suzbijanju širenja pandemije koronavirusa jer je, kako ističu, „saradnja neophodna zbog humanosti i odgovornosti prema ljudskim životima u ovim teškim vremenima”.

“Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 poziva nadležne organe Srbije i Kosova da uspostave direktnu i efikasnu saradnju na suzbijanju širenja pandemije korona virusa. U tom cilju, Radna grupa za Poglavlje 35 apeluje da se uspostave komunikacioni kanali između kriznih štabova za suzbijanje korona virusa u Srbiji i na Kosovu koji bi omogućili razmenu informacija o razmerama pandemije na dnevnom nivou”, navodi se u saopštenju.

Iz Nacionalnog konventa pozivaju nadležne organe da uspostave procedure za saradnju između medicinskih ustanova i lekarskih timova, kao i procedure za međusobno pomaganje u bolničkom lečenju pacijenata zaraženih koronavirusom.

“Pored toga, naglašavamo da je potrebno regulisati režim kretanja preko integrisanih administrativnih prelaza tokom trajanja pandemije na način da bude omogućeno neometano kretanje sanitetskih vozila i lekarskih timova. Takođe je potrebno dozvoliti prelaz robe široke potrošnje, naročito hrane, lekova, sanitetskog materijala, sredstava za dezinfekciju i ostalih potrepština neophodnih za normalan život”, dodaje se u saopštenju. 

Radna grupa za Poglavlje 35 želi da istakne da zajednički pristup i aktivna saradnja u suzbijanju pandemije korona virusa u Srbiji i na Kosovu može u značajnoj meri doprineti pomirenju dva društva, a takvu šansu svakako ne treba propustiti”, navodi se na kraju saopštenja.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Ilustracija

Comments

Pročitaj još