• Početna>
  • Vesti>

Špigl: Kurti je oboren jer je najavio rat protiv korumpirane elite i usprotivio se Grenelu

Lokalni političari želeli su da se oslobode Aljbina Kurtija jer je upozorio da će pokrenuti rat protiv korumpirane elite, piše nemački Špigl.

Prema pisanju lista, američka podrška u obaranju vlade dogodila se zbog Kurtijevog protivljenja planovima za razmenu teritorija, koje podržavaju SAD, prenosi Kljan Kosova.

„Kosovo je danas jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi. Iako Kosovo nije ozbiljno pogođeno koronavirusom, broj zaraženih raste. Ukoliko bi se povećao broj pacijenata kojima je potrebna intenzivna nega zdravstveni sistem bi bio preopterećen. Skoro svim bolnicama nedostaje osoblje i oprema. U situaciji kada je potrebno zajedničko upravljanje krizom, kosovski politički establišment izazvao je ozbiljnu državnu krizu. Većina parlamenta je glasala protiv levičarskog reformskog političara Aljbina Kurtija. Sada je vršilac dužnosti premijera. Kurtijeva vlada bila bi prva istinski reformistička vlada na Kosovu u poslednjih 20 godina. Međutim, ostala je na vlasti 51 dan“, piše Špigl.

Predlog za smenu podneo je Kurtijev koalicioni partner, Demokratski savez Kosova, a prema Špiglu, motiv je bio navodno loše i nezakonito upravljanje krizom.

U pozadini se, zapravo, nalazio zaplet iza koga su stajali Kurtijevi politički protivnici na Kosovu i u američkoj diplomatiji.

„Lokalni političari i američka administaracija želeli su da se oslobode Kurtija iz dva razloga. Kurtijeva stranka zagovara strogu antikorupcijsku politiku, transparentno upravljanje i reformu u socijalnom, zdravstvenom i obrazovnom sektoru. Očigledno da je za većinu u DSK to bilo suvišno. Drugi razlog Kurtijevog pada bio je što se protivio tajnim diplomatskim rešenjima Kosova i Srbije o razmeni teritorija, na koje su SAD ciljale. Američki predsednik Donald Tramp želi brzo rešenje ovog problema, pre novembarskih izbora“, piše Špigl.

Prema pisanju lista, došlo je do otvorenog sukoba između premijera Aljbina Kurtija i specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričarda Grenela.

Grenel je tražio da Kurti ukine takse na uvoz robe iz Srbije bez ikakvih preduslova.

Kurti je pristao da delimično ukine takse, ali pod uslovom da Srbija odustane od diplomatske inicijative za povlačenje priznanja Kosova.

„Kurtijev pad počeo je kada je prošle nedelje otpustio ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua jer se zalagao za proglašenje vanrednog stanja“.

Predsednik Kosova Hašim Tači,  inače Kurtijev protivnik i jedan od šefova korumpiranog kosovskog establišmenta, dobio bi na taj način dodatna ovlašćenja.

Špigl citira evropsku poslanicu Violu fon Kramon koja je rekla da je obaranje vlade „potpuno neodgovoran manevar“.

Vršilac dužnosti premijera Kosova rekao je da je njegovu vladu oborila „korumpirana politička elita“, koja je godinama brinula pre svega o ličnim interesima.

List navodi da je Grenel “prevaren od strane nekih političkih lidera“, a kako će se dalje stvari odvijati na Kosovu teško je predvideti. Moguće je da se održe novi izbori ili stvori nova koalicija.

Izvor: Kosovo Onlajn

Comments

Pročitaj još