• Početna>
  • Vesti>

Rezultati za četiri sumnjiva slučaja u toku dana, još tri lica uzorkovana

Rezultate za četiri uzorka koja su prekjuče uzorkovana a poslata su na Institut “Torlak” još nismo dobili a očekujemo ih u toku dana, saopštio je epidemiolog KBC Kosovska Mitrovica Aleksandar Antonijević na današnjoj konferenciji za medije.

“Nadamo se da situacija neće biti promenjena i da će uzorci biti negativni. Situacija je dobra ali to ne znači da treba da se opustimo, već da se pridržavamo svih preporučenih mera. Najveći akcenat svih mera je da se i dalje držimo kućne izolacije i da svedemo kontakt među ljudima na minimum. To je ključno u borbi protiv korona virusa” rekao je Antonijević.

Antonijević navodi da su danas uzorkovanova još tri lica, jedno iz Kosovske Mitrovice, drugo iz Gračanice a treće iz Pasjana, a saopšteno je da će njihovi uzorci danas biti poslati na Institut “Torlak”.

Infektolog Danica Radomirović navodi da na infektivnom odeljenju trenutno nema nijednog pacijenta pozitivnog na korona virus.

Na infektivnom odeljenju KBC Kosovska Mitrovica trenutno nemamo nijednog pacijenta pozitivnog na virus korona. Na odeljenju imamo pacijente koji imaju febrilno stanje i povišenu temperaturu. Radi se i o pacijentima koji imaju upalu pluća tako da su iz tog razloga hospitalizovani.

Ona dodaje da opreme i adekvatnih lekova za sada ima dovoljno te da je infektivno odeljenje kadrovski osposobljeno.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić kaže da je opštinski Krizni štab u stalnoj koordinaciji i dostupan građanima 24 sata dnevno. Spirić je najavio da će sutra od 6 do 9 časova, za građane starije od 65 godina, biti otvorene prehrambene prodavnice i apoteke i da će u tom periodu moći da kupe potrebne namirnice.

“Razmatrali smo i sprovešćemo sutrašnju aktivnost sa penzionerima od 6 do 9 časova, gde će apoteke i prehrambene prodavnice biti otvorene za naše najstarije sugrađane ali naravno uz stroge mere koje su jasno definisane i propisane” rekao je Spirić.

On je još jednom apelovao na mlade ljude da se jave u što većem broju kako bi pomogli starijim sugrađanima.

“Apelujem na mlade ljude, pogotovo na one od 18 do 25 godina da se jave u većem broju jer je ovo momenat u kojem treba da pokažemo humanost jer oni žive sa nama i da budemo dostupni za njih u narednom periodu. Naša pobeda je svakog dana i ona se ogleda u tome da nemamo nijednog zaraženog. Verujemo da ova disciplina treba da bude još jača kao što je najavio i sam predsednik Aleksandar Vučić a to je gvozdena disciplina za svakog od nas” navodi Spirić.

On je rekao da se danas nastavlja distribucija paketa prehrambenih proizvoda penzionerima čija penzija iznosi manje od 15.000 dinara.

Spirić je istakao da će Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica na predlog JKP “Standard” postaviti 12 bidona na 12 lokacija u gradu sa dezinfekcionom tečnošću na kojima će se puniti pumpe za dezinfekciju ulaza dok će građani biti u mogućnosti da ih koriste i za svoje stambene jedinice.

“Juče smo sa direkcijom za stambeni i poslovni prostor podelili 147 pumpi predsednicima stanara i oni će u saradnji sa JKP “Standard” svakog dana od 15 do 17 časova, pripremati tečnost koja će biti u tim bidonima a koja je isključivo za zajedničke prostorije i hodnike.

Spirić je istakao da je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica donirao 5 pumpi opštini Gračanica, zatim Klini, Srbici i Goraždevcu.

“Tokom dana pokušaćemo da dođemo do konačnog rešenja kada je u pitanju donacija maski za građane Kosovske Mitrovice. Do sada imamo nagoveštaja od prozvođača iz Novog Pazara koji je voljan da pomogne građanima Kosovske Mitrovice” rekao je Spirić.

Psihijatar u KBC Kosovska Mitrovica Sonja Grbić ističe da poruka kampanje “Ostani kod kuće” jasna i ima za cilj da zaštiti i očuva zdravlje i život ugrožene populacije.

“Od kada je pandemija virusa covid 19 zastupljena na teritoriji Srbije, mnogi ljudi su svojevoljno i pod prinudom u izolaciji. Poruka kampanje “Ostani kod kuće” je jasna i ima za cilj da zaštiti i očuva zdravlje i život ugrožene populacije. Ne smemo da zaboravimo da izolacija može da ima negatvnie posledice na psihu čoveka. Stariji su, za njihovo dobro, najviše pogođeni ovim merama i njima je uskraćeno njihovo vreme koje su ranije imali. Zahvaljujući dobroj koordinaciji i volonterima, podignuta je svest o samozbrinjavanju ovih lica” navodi Grbićeva.

Onda dodaje da je veoma važno shvatiti zbog čega smo u izolaciji, i da ćemo joj tako dati smisao.

“Veoma je važno da shvatimo zbog čega smo u izolaciji, ako znamo zbog čega smo u izolaciji onda ćemo dati i smisao samoj izolaciji. Obzirom na to se nalazimo u takvoj situaciji gde smo i vremenski i prostorno ograničeni zbog Covida-19 i njegovog širenja, veoma je bitno da poradimo na sebi i da se usresredimo na svoja interesovanja. Veliki broj sadržaja je dostupan na portalima i internetu, dostupne su biblioteke, pozorišta, razni kursevi i na taj način možemo da se u kućnim uslovima adaptiramo i psihički ne utičemo i ne stvaramo paniku već se prilagodimo kućnim uslovima. Nema potrebe da budemo u panici i nema potrebe da se razvijajju anksiozni osećaji kod  zdravih osoba, trebamo biti pribrane glave i svesni situacije u kojoj se nalazimo. Ovo je prolaznog karaktera i pozivam ljude da sačuvaju svoj mir a da se teškoćama suprotstave snagom volje i karaktera” kazala je Grbićeva.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još