• Početna>
  • Vesti>

Grenel,Kosnet, Palmer: Nema tajnog plana za razmenu teritorija; u potpunosti ukinuti takse

Specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel, ambasador Filip Kosnet i specijalni predstavnii za Zapadni Balkan Metju Palmer ocenili su večeras u zajedničkoj izjavi da Sjedinjene Države stoje uz narod Kosova.

“Pohvaljujemo kontinuirane napore zdravstvenih radnika i ostalih koji naporno rade, sa velikim rizikom, da smanje napredak COVID-19 na Kosovu. U ovo doba nesigurnosti, pozivamo kosovske lidere da se pridržavaju kosovskog Ustava i vladavine zakona. Opredeljeni smo da sarađujemo sa bilo kojom vladom koja je formirana kroz ustavni proces” navoi se u saopštenju u kom pozivaju kosovske lidere da u potpunosti ukinu takse.

“Verujemo da takse štete ljudima na Kosovu ometajući regionalnu saradnju protiv COVID-19 – uključujući i odlaganje ulaska potrebnih zaliha na Kosovo – i ometajući ekonomski rast” navodi se u saopštenju.

Nova energija procesu dijaloga koji bi vodio uzajamnom priznavanju

Želimo da razjasnimo da ne postoji nikakav tajni plan za razmenu teritorija između Kosova i Srbije, kao što su neki spekulisali, navodi se u zajedničkoj izjavi.

” Specijalni izaslanik predsednika Ričard Grenel nikada nije video niti raspravljao takav plan. Fokusiranje američke vlade na podržavanje nedavnih sporazuma o ponovnom uspostavljanju vazdušnog, železničkog saobraćaja i autoputa između Kosova i Srbije ima za cilj poboljšanje ekonomije i stvaranje ekonomskog momenta. Verujemo da će ovaj momenat dati novu energiju procesu dijaloga koji bi vodio uzajamnom priznavanju” zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još