Vlada uspela da obezbedi funkcionisanje zdravstvenih ustanova na KiM; Đurić: Srpska lista da se ne upliće u albansko-albanske odnose

Vlada Srbije je preduzela ogromne napore da obezbedi normalno snabdevanje i funkcionisanje zdravstvenih ustanova u uslovima potpune blokade administrativne linije, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

“Uspeli smo da obezbedimo snabdevanje osnovnim životnim namirnicama, ali i da pokrenemo mehanizme naših institucija na terenu u okviru priprema za epidemiju koronavirusa. Osigurano je 430 ležajeva u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, dodatno je pripremljen studentiski centar sa 1.600 ležajeva, a slične pripreme su preduzete i na centralnom Kosovu”, rekao je Đurić za TV Prva.

On je zahvalio volonterima, više od 1.600 mladih, koji svakodnevno obilaza starije sugrađane širom KiM.

“Apelujem na Srbe na severu KIM da poštuju mere koje je donela Vlada Srbije, da poštuju policijski čas, jer je mera doneta radi očuvanja zdravlja. Hrabrost smo pokazali hiljadu puta, a sada je hrabrost da se ostane kod kuće”, poručio je Đurić.

On ih je pozvao da ovih dana ne pokazuju manjak strpljenja, zato što direktno zavise životi najstarijih sugrađana od njihovog ponašanja, te napomenuo da to što sada nema zarženih ne znači da ih neće biti narednih dana ukoliko svi budu izašli na korzo u Mitrovicu.

Đurić je primetio da su građani u južnoj pokrajini bili vrlo disciplinovani, navodeći da jeste bilo konfuzije zbog različitih policijskih sati koje je doneo Beograd, odnosno Priština.

“Naša država je propisala policijski čas od 5 popodne do 5 ujutro, mislim da ljudi ne treba da imaju dilemu, treba da poštuju policijski čas. Oni koji ne budu poštovali biće suočeni sa merama koje su predviđene za kršenje, ali ne treba da se oslanjamo na kaznene mere već na odgovornost”, poručio je Đurić.

On je dodao da je organizovana kompletna zdravstvena mreža u okviru srpskih institucija, a iz vlade su angažovali i dolazak dodatnih lekara i medicinskog osoblja.

Đurić: Srpska lista da se ne upliće u albansko-albanske odnose

Direktor Kancelarije za Kim Marko Đurić poručio je Srpskoj listi da se drži po strani i da se ne upliće u “albansko-albanske” sukobe, navodeći da je obaveza te stranke da vodi računa o interesima Srba.

Marko Đurić je kazao da Srpska lista time što nije ukazala poverenje vladi, koja je učinila mnogo protiv dijaloga, ukidanja taksi, uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, nije zatvrila vrata za saradnju sa onim ljudima koji žele normalne odnose i dijalog.

Navodeći da neki danas napadaju Srpsku listu, jer nije ukazala poverenje vladi Aljbina Kurtija, Đurić kaže da može da se postavi i obrnuto pitanje – ko razuman može da očekuje da Srpska lista podrži vladu čiji je prvi potez bio uvođenje vojnog roka za sve građane u tzv. vojsci Kosova.

Većinom glasova u kosovskom parlamentu sinoć je izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija, koji će od danas zvanično biti vršilac dužnosti premijera.

Izvor: Tanjug,RTS

Comments