• Početna>
  • Vesti>

EU pomaže Kosovu sa oko 70 miliona evra da se izbori sa efektima koronavirusa

Evropska unija pomoći će Kosovu da se izbori sa koronavirusom i društveno-ekonomskim posledicama ove krize, tako što će izdvojiti oko 70 miliona evra, javlja Koha.

Komesar EU za susedstvo i proširenje Oliver Varheji poslao je pismo kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju u kojem ga informiše o merama koje preduzima EU, kao i o razmatranju mogućnosti da se u te mere uključe i zemlje zapadnog Balkana.

“Intenzivno se trudimo kako da povežemo Kosovo i druge partnere u inicijativama koje preduzima EU kao odgovor na pandemiju koronavirusa, kao i kako da najbolje pomognemo smanjenju socijalnih i ekonomskih posledica”, navodi se u pismu.

Što se tiče građana regiona koji su ostali u EU, Evropska komisija razgovara sa državama članicama o državljanima trećih zemalja koji su se zbog ograničenja putovanja našli u zemljama Šengen zone više nego što je dozvoljeno, navodi Varheji.

Najavio je da Evropska komisija uz neposrednu pomoć podržava zdravstveni sistem na Kosovu do 5 miliona evra.

“Još 50 miliona evra biće izdvojeno iz programa za 2019. i 2020. godinu za pomoć Kosovu da se nosi sa socio-ekonomskim posledicama. Još 13 miliona evra biće izdvojeno za kosovski budžet kako bi se izborili sa likvidnošću. Za ceo Zapadni Balkan EU će izdvojiti 38 miliona evra kao trenutnu pomoć zdravstvenom sistemu i 373,5 miliona evra za ublažavanje soci-ekonomskih posledica”.

Komesar EU je rekao da će druge međunarodne institucije biti mobilisane da pomognu u oporavku posle krize i u slučaju Kosova i o tome se usko sarađuje sa Kancelarijom EU u Prištini.

On je upotpunio pismo s porukom Kurtiju “da ćemo radeći zajedno, iz ove krize izaći još jači”.

Izvor: Kosovo online / Koha ditore

Comments

Pročitaj još