• Početna>
  • Vesti>

Vlada Kosova 1. aprila uvodi puni reciprocitet prema Srbiji

Predstavnici Vlade Kosova najavili su da će 1. aprila uvesti puni reciprocitet, bez obzira da li Srbija prekine kampanju za povlačenje kosovske nezavisnosti ili ne, javlja Koha.

Očekuje se da će ova mera biti na snazi nekoliko dana nakon odluke o ukidanju stopostotne takse na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine koja je, prema kosovskoj vladi, doneta na osnovu dobre volje. Koha navodi da je od Vlade Kosova tražila pojašnjenje o tome šta podrazumevaju mere reciprociteta ali da nije došla do detalja.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu rekao je da su mere reciprociteta o kojima će do 1. aprila biti doneta nova odluka vlade u okviru principa reciprociteta, što je suštinski princip na kojem se grade odnosi između država.

“Predviđeno je da se uspostavi reciprocitet, uprkos obećanjima Srbije da će zaustaviti kampanju priznavanja ili ne. Vlada Republike Kosovo ne vidi reciprocitet kao direktnu ili meru odmazde, već kao princip zdravih i konstruktivnih bilateralnih odnosa”, rekao je Krieziu.

Ovaj potez poništava plan koji je premijer Aljbin Kurti najavio 27. februara, a u kojem je predložio postepeno i uslovno ukidanje takse na robu iz Srbije.

Kurti je ranije pozvao Srbiju da prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova kao odgovor na odluku kosovske strane da ukine takse za sirovine i da kasnije započne uklanjanje necarinskih trgovinskih barijera na Kosovu.

Ukoliko srpska strana pokaže spremnost i ukloni tarifne barijere, od 1. aprila potpuno ćemo na rok od 90 dana ukinuti tarifu“, poručio je nedavno Kurti. Po rečima kosovskog premijera, u slučaju da se Srbija ne pridržava obaveze otklanjanja barijera i ne prekine kampanju protiv nezavisnosti Kosova, Kosovo će od 1. aprila početi sa primenom mera reciprociteta, prvo u oblasti trgovinskih odnosa.

Kurti je tada poručio i da ukoliko srpska strana ne odgovori na ove zahteve, Vlada Kosova će 15. juna vratiti taksu od sto odsto.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još