“U Gračanici nema brašna već deset dana”

Kriza izazvana korona virusom polako utiče na snadbevenost osnovnim životnim namirnicama u srpskim sredinama na Kosovu, jer brašna u slobodnoj prodaji nema već deset dana, a cene nekih namirnica poput šećera, ulja i jaja su značajno poskupele.

“Razgovarao sam ovih dana sa trgovcima ne samo u Gračanici, nego i drugim srpskim sredinama i oni mi kažu da brašna u slobodnoj prodaji nema već deset dana i pitanje kada će ga biti, jer ga nema ni u velikim magacinima. I cene drugih proizvoda su porasle, neke i za 30 i više posto, a trgovci to pravdaju time da i im je i nabavna cena porasla, u šta sam se i sam uverio iz profaktura koje sam video”, kaže za RTK 2 Saša Sekulić, izvršni direktor Asocijacije srpskih privrednika na Kosovu.

Sekulić smatra da je najnovija vest da će brašna biti na severu Kosova prilično zbunjujuća, napomenuvši da Srbi ne žive samo u tom delu Kosova.

“Nije mi baš sve jasno oko toga, ali se nadam da će krizni štabovi naći način da se možda preko Crvenog krsta ili drugih organizacija to brašno dopremi i do drugih sredina. Mi smo tu kao asocijacija, pokušavamo da prenesemo jasnu i pravu sliku sa terena, kako bi zajedno što lakše prebrodili krizu, a ona je tek počela”, ističe Sekulić.

Prema najavama trgovaca u Gračanici i okolini, od danas će biti ograničena kupovina osnovnih životnih namirnica, kako bi imalo dovoljno za sve.

Izvor: RTK2

Comments

Pročitaj još