Spirić: U toku dezinfekcija ulaza i hodnika zgrada

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je zajedno sa epidemiologom Aleksandrom Antonijevićem i infektologom Danicom Radomirović održao konferenciju za medije a povodom sprečavanja širenja korona virusa.

“Mogu da istaknem da građani Kosovske Mitrovice mogu da budu spokojni kada je u pitanju pandemija korona virusa. Ako ovaj kontinuitet nastavimo i pridržavamo se mera izolacije, uspećemo da prebrodimo ovaj problem. Apel i preporuka svih nadležnih je da bez preke potrebe ne izlazite napolje” rekao je Spirić.

On navodi da “nema mesta panici jer je Krizni štab na usluzi građanima 24 sata” a tu su i volonteri kojih je ukupno 192 a čiji broj raste iz dana u dan.

Spirić dodaje da je u toku dezinfekcija i deratizacija ulaza i hodnika zgrada u gradu.

“Kosovska Mitrovica ima 147 ulaza tako da svako od stanara mora da uzme učešće a od opštine će dobiti ono najvažnije a to je pumpa koja je predviđena za pomenute radnje i naravno tečnost, koja će biti dostavljena svakog dana ispred ulaza zgrade” kaže Spirić.

Spirić je rekao da bi svi građani trebalo da uzmu učešće u ovoj akciji jer će, kako je on rekao, samo tako uspeti u dolazećim izazovima.

Epidemiolog Aleksandar Antonijević je kazao da je na Institut “Torlak” iz Kosovske Mitrovice poslato ukupno 11 uzoraka sa sumnjom na kovid-19, od kojih su 8 negativna.

“Poslata su 11 uzoraka sa sumnjom od kojih su 8 negativna a za ostala 3 čekamo rezultate sutra” rekao je Antonijević.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji Antonijević ističe da je ona dobra i da je situacija pod kontrolom.

“Saradnja sa Kriznim štabom je dobra, nemamo slučajeva, svi se borimo. Trudićemo se da tako i ostane jer svi radimo punom parom i svuda smo prisutni i procenjujemo situaciju. Možda je nekima izolacija dosadna ali to je glavna borba i ostanite u kući i poštujte izolaciju” kaže Antonijević.

Infektolog Danica Radomirović navodi da KBC Kosovska Mitrovica, u ovom trenutku, ima odgovarajućih uslova za prijem pacijenata sa lakšom kliničkom slikom.

“Pre svega, i procedurom je naloženo da se lakši klinički oblici nalaze na infektivnim odeljenjima, dok se pacijenti sa težom kliničkom slikom šalju dalje. Mi na infektivnom odeljenju imamo 8 dvokrevetnih soba sa odgovarajućim sanitarnim čvorom i sa svim propisanim uslovima koji su neophodni za takve pacijente. Mi to u ovom trenutku posedujemo i sposobni smo za rad sa takvim osobama” navodi Radomirović.

Onda dodaje da i lične zaštitne opreme ima u dovoljnim količinama a da na infektivnom odeljenju nema nijednog pacijenta sa sumnjom na korona virus.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još