• Početna>
  • Vesti>

Koronavirusom zaražene 303 osobe u Srbiji, 15 izlečenih

Prema poslednjim podacima, u Srbiji su koronavirusom zaražene još 54 osobe. Ukupan broj zaraženih je 303. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar objavio da je petnaest osoba izlečeno od koronavirusa.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da sa kineskim stručnjacima nisu razgovarali o uticaju snega na koronavirus. Svi virusi opstaju na niskim temperaturama, kaže Kon. Dodaje da se koronavirus verovatno duže zadržava nego na toplom vremenu. 

Mere samoizolacije su osnova, poručuje zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević. Strategija povećanog broja testiranja će omogućiti bolju kontrolu širenja infekcije, nećemo čekati pasivno, nego ćemo tragati i u onim grupama u kojima nema simptoma.

Sajam je odabran zbog dobre kontrole situacije, kaže Lončar. Moraju da postoje posebni ulazi za pacijente, posebni za osoblje, lekare i sestre, napominje ministar.  

Svi testovi u privatnim laboratorijama nisu testovi za Kovid, već za prethodno poznate viruse. Testovi se rade na “Torlaku” i sada će početi u Kliničkom centru Srbije, ističe zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević. 

Kon objasnio nove mere: svi članovi porodice zaraženih koronavirusom biće testirani, kao i svi sa kojima je bio u kontaktu prethodnih 14 dana. Takođe, moći će da se testiraju svi koji su došli iz inostranstva, bili 14 dana u karantinu.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još