• Početna>
  • Vesti>

Na Kosovo stigli lekovi protiv koronavirusa koji se primenjuju u Americi

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je započeto snabdevanje sa dva leka, koje su američke vlasti prošle nedelje odobrile za upotrebu u borbi protiv koronavirusa, prenosi Gazeta Ekspres.

“Ministarstvo zdravlja je upućeno u tu terapiju i već je obezbedilo jednu količinu kroz budžet, a manji deo je dobijen kao donacija od strane unutrašnjeg ekonomskog operatera”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Pored obezbeđene količine tih lekova, iz Ministarstva su ukazali da su naručene dodatne količine, koje bi trebalo da stignu sutra.

“Ostale količine biće naručene sutra, a biće pokrivene budžetom Ministarstva zdravlja”, navodi se u odgovoru Ministarstva za Gazetu Ekspres.

SAD su odobrile upotrebu hlorokvina u kombinaciji sa antibioticima,a prema početnim studijama, nakon što je nova studija utvrdila da bi hlorokvin hidroksid, popularni lek protiv malarije, poznat kao “Plaqenuil”, u kombinaciji sa antibiotikom azitromicinom bio efikasan u lečenju bolesti uzrokovane virusom Covid-19, podseća Gazeta Ekspres.

Prema studiji koja je još u ranoj fazi, navodi se da kombinacija ova dva leka smanjuje održivost virusa kod pacijenata.

Istraživači su testirali tu kombinaciju lekova na 30 pacijenata pogođenih virusom Covid-19 i uporedili rezultate s grupom pacijenata koji uopšte nisu primali te lekove.

Studija je sprovedena nakon izveštaja da je ta kombinacija uticala na brži oporavak kineskih pacijenata od koronavirusa.

Dvadeset od 30 pacijenata, koji su tretirani hlorokin hidroksidom imali su pozitivan efekat, a u kombinaciji sa antibiotikom dalo je još bolji rezultat.

Izvor: Gazeta express,Kosovo Online

Comments

Pročitaj još