• Početna>
  • Vesti>

Peć: Kako će se u srpskim sredinama postupati u slučaju širenja korona virusa

U cilju sprečavanja širenja virusa korona, tokom naredne nedelje očekuje se dezinfekcija Doma zdravlja u Goraždevcu, a postoje i kontakti između kosovskog i srpskog sistema.

Pandemija virusa Covid-19 nameće pitanje kako će se postupati u sredinama gde institucije funkcionišu u sistemu Vlade Srbije, ukoliko bude zaraženih.

Domovi zdravlja u sredinama gde žive Srbi napravili su plan u slučaju da bude zaraženih.

Posete ambulanti su dozvoljene samo u najhitnijim slučajevima, dok u suprotnom, lekari dolaze pacijentima u kućnu posetu. 

One najstarije toklom nedelje obišla je ekipa volontera i medicinskih radnika. Svi su za sada dobro kaže dr Stanislava Radović.

„Nemamo nikakvih indicija da su oboleli od bilo kakve respiratorne infekcije. Slabo se kreću i poštuju principe koje je zadalo Ministarstvo zdravlja i Svetska zdravstvena organizacija. Drugi problem je, svi mahom imaju hipertenziju, povišeni pritisak. Valjda je to posledica stresa, silnih slušanja putem televizije, što je sa jedne strane dobbro, da bi se oni povukli, da bi se smirili, a sa druge nije, jer to utiče na njih. Išli smo i do Manastira Pećka patrijaršija, oni su već deset dana dobili od Srpske pravoslavne crkve zabranu ulaska u manastir tako da je i tu stanje stabilno i mirno“, kaže dr Radović.

Uz mobilne timove lekara, starije građane u povratničkim sredinama, ali i u Goraždevcu, obilaze i volonteri Crvenog krsta i Privremenog organa koji funkcioniše po sistemu Vlade Srbije. 

Najstarijima se dostavljaju hrana i lekovi, kaže predsednik Privremenog organa za Peć, Miloš Dimitrijević.

„Videli smo da je narod malo uplašen, ali jedna nas činjenica raduje, da poštuju one odluke Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Dakle, sve preporuke koje smo mi njima uputili oni to poštuju, ne izlaze mnogo i ne kreću se. Imaju jedan mali deo lekova, a one koje nemaju, pokušavamo da preko određenih ljudi koji se kreću ili preko saniteta, da im se to dopremi do njihovih domova“, kaže Dimitrijević.

U Peći još uvek nema zaraženih korona virusom i nadamo se da će tako ostati, kaže za Radio Goraždevac direktor za zdravstvo u opštini Peć, Petrit Ljoci. 

Kada je u pitanju saradnja sa srpskim sredinama, kaže da postoje kontakti sa  predstavnicima, ali i sa ambulantom.

„U Goraždevcu imamo kontakte sa Milošem Dimitrijevićem i ambulantom u Goraždevcu. Ovih dana moramo da uradimo dezinfekciju, jer su to tražili od nas. Videćemo da ono što treba tamo i ono što mi imamo bude raspoloživo za sve“, kaže Ljoci.

Povratnici u okolini Peći, mahom stariji ljudi, za sada ne izlaze iz svojih domova. 

U selu Ljevoša, gde je mahom starije stanovništvo, najviše nedostaje voda,  kaže Ranko Bakić.

„Ovde u Ljevoši, kao svud što ima briga i kod nas je briga za to. Malo se plašimo, a malo i ne plašimo, ako je Bog rekao tako će biti. Ja imam 72 godine, supruga 65, ima jedan Zoran i on je 65 prošao. Imamo mlađi bračni par Bora Krstića, tu su mu tast i tašta i oni su stariji, oko pedeset-šezdeset godina imaju“, kaže Bakić.

Život na ulicama je stao. Prolaznika ni u gradu nema u većem broju. 

Dva kafića u Goraždevcu su zatvorena, a u sredinama gde žive Srbi u opštini Peć, đaci su se polako prilagodili nastavi koja se odvija putem televizije.

Izvor: Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još