Problem bubrežnih bolesnika iz Kosovskog Pomoravlja

Dvadesetak Srba iz Kosovskog Pomoravlja, bubrežnih bolesnika, dolazi tri puta nedeljno u Vranje kako bi koristili dijalizu. Direktor Doma zdravlja u Pasjanu Zoran Perić pojašnjava, za “Novosti”, kako su uspeli da za ove pacijente “izbegnu” karantin, jer prosto ne mogu da žive bez dijalize, ali se javio tehnički problem jer broj vozača koji dovoze pacijente je sve manji.

Sa svakim prelaskom administrativnog prelaza oni idu u izolaciju, trenutno su njih šestorica u izolaciji. Ako je potrebno, angažovaćemo i vozače volontere, jer ne postoji druga opcija – kaže Perić za “Novosti”.

Za sada drugih problema nema, kod onkoloških pacijenata nema zabrane kretanja, a srećom je Pasjane dobilo porodilište, tako da sada pacijentkinje ne moraju u Vranje.

Jedna od opcija ukoliko i dalje bude bilo problema sa nedostatkom vozača je i ta da pacijenti budu smešteni u Vranju. Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković ponudio je smeštaj i hranu za pacijente kako se ne bi izlagali dodatnim stresovima. Ljudi su zasada odbili takvu opciju, ali će se i dalje pratiti situacija.

Izvor: TV Most / Novosti

Comments

Pročitaj još