• Početna>
  • Vesti>

Spirić: Molimo starije od 65 godina da ne izlaze napolje, volonteri su tu za vas

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić se sastao sa timom volontera koji su predviđeni za pomoć starijim i nemoćnim licima kao i svima kojima je pomoć neophodna.

Kosovska MItrovica trenutno broji 125 volontera, čiji se broj uvećava iz časa u čas a podeljeni su u dve grupe i rade po principu poziva. Prva grupa obuhvata mlađe volontere, od 18 do 25 godina a druga od 25 do 40.

“Građani Kosovske Mitrovice su svesni u kakvoj ozbiljnosti se nalazi ovaj grad kao i mi kao Privremeni organ ulažemo izuzetne napore u razgovoru sa starijima ukažemo na sve ono što je opasnost za njih. Organizovali smo volontere, čiji je osnovni zadatak pružanje pomoći starijim ljudima od 65 godina” rekao je predsednik Privremenog organa.

On navodi da Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica čini sve u interesu građana, kako bi ih zaštitili.

“Privremeni organ čini sve u interesu građana kako bi ih zaštitili, bez obzira na nacionalnost. Naš osnovni zadatak je da savetujemo i uputimo preporuke i dajemo savete da se izbegavaju okupljanja i kretanja i da se slušaju preporuke resornih ministarstava” rekao je Spirić.

On dodaje da građani treba da povećaju društvenu odgovornost, kada je u pitanju lična higijena, nošenje zaštitnih maski i rukavica.

“Treba da budemo i društveno odgovorni, kada su u pitanju nošenje maski i rukavica i lična higijena. Ono što je bitno je da se veliki broj mladih ljudi sam javio kako bi pružili pomoć, kroz volonterski rad, upravo starijim licima od 65 godina. Samo u samoizolaciji, uspećemo da prebrodimo ovu pandemiju koja je zadesila čovečanstvo i uspećemo, svi solidarni i ujedinjeni, bez ikakvih političkih oscilacija” navodi Spirić.

Spirić apeluje na građane Kosovske Mitrovice da ne prave zalihe i kupuju onoliko koliko im je potrebno jer su sve prodavnice u gradu dobro snabdevene.

“Hrane ima dovoljno i građani Kosovske Mitrovice ne moraju da strahuju. Prehrambene prodavnice u Kosovskoj Mitrovici su dobro snabdevene. Maksimalne napore daje i KBC Kosovska Mitrovica kojeg treba da zaštitimo kako i Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica i Dom zdravlja, da odlazimo do bolnice iz preke potrebe. Moram da istaknem da su Zavod za javno zdravlje, vatrogasne jedinice i Javno komunalno preduteće „Standard“ aktivno uključeni u dezinfekciju ne samo ulica već i svih javnih preduzeća. Tamo gde nismo stigli, stići ćemo u narednim satima. Naš interes je da štitmo okolinu i ustanove ali i lica starija od 65 godina. Kada su u pitanju lekovi, uspećemo da kroz participaciju i sve ono što je vama propisano da volonteri idu do najbliže apoteke i da starijim građanima obezbede potrebne lekove. Nema potrebe da stvaramo paniku i moramo da funkcionišemo u ovakvim uslovima i daćemo sve od sebe jer je naš interes da sačuvamo naš grad i svakoj pojedinca koji živi u njemu“ kaže Spirić.

Miloš Miljković, jedan od volontera kaže da se dobrovoljno prijavio pošto je ugledao oglas.

“Čim sam video da je objavljeno da su potrebni volonteri na novonastalu situaciju, odmah sam se dobrovoljno prijavio i evo upravo smo starojoj gospođi odneli lekove i ono što je ona zahtevala. Pozvao bih sve drugare, prijatelje i komšije kao i ljude dobre volje da izađu u susret i pomognu starijim građanima u Kosovskoj Mitrovici” rekao je Miljković.

Jovanka Lečić, starija građanka Kosovske Mitrovice kaže da je pozivom telefona stupila u kontakt sa volonterima, te da su je nedugo posle razgovora, oni obišli.

“Pozvala sam broj telefona i pretpostavljena mi je rekla da će poslati jednog dečka, da će on doći. On je došao na vreme, otišao je i kupio mi potrebne namirnice i vratio se veoma brzo”  kazala je Jovanka i zahvalila se volonterima na saradnji.

Spirić je još jednom apelovao na građane starije od 65 godina da ne izlaze iz svojih domova već da pozovu volontere koji će im rado izaći u susret.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još