• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Veljiu izdao policiju i građane, neću popustiti Srbiji

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je večeras na konferenciji za novinare da nije bilo potrebe da se raspravlja o zahtevima predsednika Kosova Hašima Tačija o uvođenju vanredne situacije na Kosovu povodom koronavirusa i dodao da je ministar unutrašnjih poslova Agim Veljiu smenjen jer je dizao paniku oko obolelih od koronavirusa.

Kurti je, takođe, naglasio da veruje da je njegov stav oko taksi ispravan i da neće popustiti pritisku Srbije. Premijer Kosova je ponovio da je situacija oko koronavirusa pod kontrolom i dodao da nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja. Š

“Dakle, na sastanku Saveta bezbednosti je predloženo da se proglasi vanredno stanje, što je po meni nepotrebno. Ja sam u konsultaciji sa predsednikom ponovio svoj stav da smo preduzeli sve potrebne mere da sprečimo širenje koronavirusa. Sada čekamo Skupštinu, koja treba da odluči o zahtevu predsednika da se proglasi vanredno stanje”, napomenuo je Kurti.  On je istakao da je mu ministar Veljiu nije ostavio izbora jer je javno govorio o povećanju broja zaraženih, što je po Kurtiju neprihvatljivo. “Nisam imao drugu mogućnost osim da smenim ministra sa dužnosti. Takođe sam obavestio lidera DSK o tome i zamolio ga da imenuje nekog drugog za ministra“, ponovio je Kurti.

Premijer Kosova je dodao da je Veljiu izdao kosovsku policiju i građane šireći paniku sa izjavama. Napomenuo je da je od početka izbijanja krize Veljiu održao samo jedan sastanak.

“U koalicionom sporazumu potpisali smo zauzimanje istih stavova. Da nije bilo izjave bivšeg ministra Veljiua, danas bi imali drugačiju situaciju. Sada je nova vlada i ne može da sinhronizuje i usklađuje stavove sa starom vladom”, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je naveo da se lider DSK Isa Mustafa nije sa njim konsultovao kada je podržao predsednika Kosova Hašima Tačija za vanredno stanje.

“Ovo je kršenje našeg sporazuma jer ne možete da podržite predsednika bez konsultacije sa svojim koalicionim partnerom”, naglasio je Kurti. 

Premijer Kurti je napomenuo da je Kosovo najproameričkija država na svetu i naglasio da rečima da je Samoopredeljenje „antiameričko“ niko ne veruje.

“Naravno da dok se mi borimo protiv kriminala i korupcije u državi koja je još time zahvaćena, jer se samo vlada promenila, protivnici pokušavaju da se sakriju, a njihova skloništa su očajničke prozivke u koje više niko ne može verovati.

Pominju navodno antiamerikanstvo premijera. Tako je rečeno i kada je osnovan Pokret Samoopredeljenje, to kažu i sada kada sam premijer. To su isti očajnički pozivi.

Kosovo je verovatno najproameričkija država na svetu. Kosovo je zemlja u kojoj Amerika ima najveći uticaj. Kako jedan antiamerički političar pobeđuje na izborima? Niko više ne veruje u te stvari”, rekao je kosovski premijer.

Kurti je insistirao na postepenom ukidanju takse protiv Srbije, istovremeno govoreći o svoja dva tima u dijalogu.

Rekao je da su SAD i EU nezamjenjivi partneri Kosova.

„Imamo, želimo i imaćemo potpuno partnerstvo sa SAD i EU. Amerika i Evropa su nam potrebne, mi ih ne možemo zameniti i oni ne zamenjuju jedni druge. Istorijska greška je reći reći ‘da’ Americi, a ne Evropi, ili ‘da’ Evropi, a ne Americi. I Evropa i Amerika “, rekao je Kurti.

On je novinarima saopštio da je danas imao polusatni razgovor sa Đuzepom Boreljom, rekavši da su između ostalog razgovarali o sprečavanju koronavirusa i pomoći koja je Kosovu potrebna.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još