Bez novih slučajeva korona virusa na Kosovu

Na Kosovu od srede nema novih slučaja korona virusa.

Ministar zdravlja Arben Vitia izjavio je na konferenciji za novinare u četvrtak posle podne da je od preko 320 testiranih uzoraka njih 20 bilo pozitivno na korona virus.

Svi rezultati jučerašnjih testova su negativni.

Njih 13 se trenutno nalazi na infektivnoj klinici i njihovo stanje je stabilno, osim jedne starije osobe kojoj je povremeno potrebna terapija kiseonikom.

Dvoje njih je pušteno kući i nalaze se u samoizolaciji.

Ministar je kazao da na Kosovu postoji hiljadu testova za korona virus a da se sledeće nedelje očekuju još sedam hiljada.

Vitia je rekao i da Kosovo trenutno raspolaže sa preko 130 respiratora u javnim i privatnim bolnicama, a da se od toga nijedan ne upotrebljava kod obolelih od korona virusa.

Najavio je i dolazak dodatnog kontigenta respiratora.

Dodao je da su sve privatne bolnice na Kosovu spremne da pruže pomoć u u skladu sa svim svojim kapacitetima, te da je na raspolaganju preko pet stotina kreveta za obolele, uz mogućnost dodatnih.

Vitija je kazao i da su u četvrtak kontaktirane kompanije koje proizvode antivirusne lekove remdesivir i favipiravir, kao i ambasade od kojih je zatražena pomoć u nabavci ovih lekova i drugog medicinskog materijala.

Istakao je da se sve preduzete mere na Kosovu koordinišu sa kancelarijom Svetske zdravstvene organizacije na Kosovu.

U međuvremenu, Vlada Kosova je Studentski centar u Prištini pretvorila u karantin.

On će biti korišćen za smeštanje obolelih od korona virusa, kao i državljane Kosova koji iz inostranstva svakodnevno pristižu na Kosovo.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još