Video-sastanak Vučića i Merkelove

Predsednik Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su putem video-linka. Zvaničnici su razmenili mišljenja o bliskim bilateralnim i ekonomskim vezama, procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i pratećim reformama, kao i o situaciji u regionu. Detaljno su razmatrali i izazove u suzbijanju zarazne bolesti Kovid-19.

Tokom video-sastanka bilo je reči o pitanju dijaloga i normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i u tom kontekstu uvođenju taksi privremenih institucija u Prištini 2018. godine na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Savezna kancelarka pozdravlja spremnost predsednika Srbije za početak dijaloga o trgovini i necarinskim barijerama između, kako je rekla, “Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije”.

Merkelova, takođe, pozdravlja spremnost Srbije za sprovođenje Briselskog sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnom linijom, čiji će prvi korak biti puštanje u rad stanice Merdare, pri čemu je predsednik Vučić insistirao na punom poštovanju i sprovođenju svih odredaba Briselskog sporazuma.

Vučić i Merkelova se zalažu za brzi nastavak dijaloga u cilju sveobuhvatnog dogovora o punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

“Zahvalan sam na nemačkoj i Vašoj ličnoj pažnji i brizi za Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana”, istakao je Vučić.

Predsednik je izjavio da će preduzeti sve neophodne korake u cilju uspešnog nastavka ovog dijaloga i izbegavanja koraka koji bi unazadili odnose Beograda i Prištine, kako bi se ostvarila konstruktivna i otvorena atmosfera za pregovore.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još