• Početna>
  • Vesti>

Tači priprema dekret o vanrednom stanju, Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova

Kosovski predsednik Hašim Tači u sredu (18. mart) je izjavio da je u toku finalizacija procesa donošenja predsedničkog dekreta koji predviđa tridesetodnevno vanredno stanje u zemlji zbog korona virusa, kojim je do srede prepodne zaraženo 19 osoba.

Osim jedne starije osobe zdravstveno stanje svih ostalih je stabilno, Vlada Kosova je za sada uvela vanredno stanje u javnom zdravstvu.

Tači je izjavio da su skupštinska i njegova pravna kancelarija u koordinaciji kako bi se završio proces izdavanja dekreta predsednika za poduzimanje svih institucionalnih mera za prevazilaženje ovog stanja na Kosovu.

On je dodao da će kosovska javnost biti informisana o sadržaju dekreta, a koji predviđa vanredno stanje na celoj teritoriji Kosova u perodu od 30 dana, uz mogućnost produžetka ili skraćivanja tog perioda. Tači je kazao da dekret predviđa i mobilizaciju Bezbednosnih snaga Kosova na celoj teritoriji Kosova, te dodao da su sve mere u cilju sprečavanja širenja virusa i očuvanja javnog zdravlja.

Tači je prethodno u utorak uveče, nakon zasedanja Nacionalnog saveta bezbednosti, predložio Skupštini da proglasi vanredno stanje zbog pandemije u svetu.

“Vanredno stanje na Kosovu predviđa totalnu i maksimalnu mobilizaciju Bezbednosnih snaga Kosova na celoj teritoriji Kosova”, kazao je Tači u obraćanju medijima, dodajući da je razlog tome sprečavanje “dalje eskalacije situacije”.

U slučaju da Skupština Kosova potvrdi vanredno stanje potrebnom dvotrećinskom većinom prisutnih poslanika, izvršne funkcije povezane sa vanrednim stanjem predvodi Savet bezbednosti, a njime rukovodi predsednik zemlje.

Smena ministra zbog suprotnog stava i “širenja panike”

Kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je protiv uvođenja vanrednog stanja smatrajući to ekstremnom merom, u sredu je (18. marta) smenio ministra unutrašnjih poslova i javne administracije Agima Veljiua iz Demokratskog saveza Kosova (DSK), koji je protiv ovakvog Kurtijevog stava.

Kako je objašjeno u saopštenju Vlade, Veljiu se u izjavi za Televiziju Klan Kosova izjasnio da je protiv stava premijera Kosova u vezi vanrednog stanja i u toj izjavi, “ponovo je širio paniku, navodeći da ‘broj obolelih raste iz sata u sat'”. Dodaje se da tako nešto nisu rekli ni u Ministarstvu zdravlja ni u Nacionalnom institutu za javno zdravlje.

“U ovom trenutku, kada cela javna administracija vrši maksimalne napore da minimizuje štete od korona virusa, rukovodioci centralnih institucija, uključujući i one iz vladinog kabineta, treba da dokažu zrelost kako prilikom odlučivanja tako i prilikom davanja izjava”, navodi se u saopštenju i dodaje kako je Veljiu i putem drugih izjava dokazao nedostatak vođstva i minirao rad Vlade.

DSK za vanredno stanje

O ovome je obavešten predsednik DSK Isa Mustafa, od koga je Kurti zatražio da što pre pošalje novo ime za ministra. Do tada, vršilac dužnosti u ministarstvu biće zamenik ministra iz Samoopredeljenja Đeljalj Svećlja.

Koalicioni partner Samoopredeljenja, DSK je, prethodno saopštio da podržava uvođenje vanrednog stanja i na tu meru je pozvao u utorak lider te stranke Isa Mustafa.

Zamenik premijera Kosova Haki Abazi, objasnio je stav premijera u utorak uveče na konferenciji za novinare, navodeći da je vanredno stanje nepotrebno i može da inteferira ostalim merama koje je Vlada već uvela. Dodao je da je Vlada Kosova dobila pohvale od stranih ambasada kako je do sada delovala i stoga veruje da treba dalje nadgleda situaciju nastalu korona virusom.

“Mi mislimo da je za takvo stanje potrebno dalje pratiti situaciju i delovati u odgovarajućem trenutku. Sad za sada to je nepotrebno”, rekao je Abazi.

Uvođenje vanrednog stanja u državi podržala je i opoziciona Demokratska partija Kosova (DPK), dok Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja još uvek nije donela konačnu odluku.

Izvor: RSE

Comments

Pročitaj još