• Početna>
  • Vesti>

DSK inicira izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurtija

Demokratski savez Kosova (DSK), vladajući partner kosovskog premijera Aljbina Kurtija, odlučio je da inicira izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova koja je formirana 3. februara 2020.

To je na konferenciji za novinare saopštio lider DSK-a Isa Mustafa iz razloga što su, kako je rekao, narušeni odnosi Kosova i SAD-a zbog Kurtijevog odbijanja da ukine taksu od 100 odsto, zbog najave američkih senatora o mogućem povlaćenju američke vojske, zbog suspendije programa Korporacije milenijumskih izazova američke vlade, a poslednje i zbog smene ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua.

“Mi ne želimo biti deo takve vlade”, kazao je Mustafa na konferenciji za novinare u Prištini nakon sastanka Predsedništva te partije.

Kurti je danas smenio kosovskog ministra unutrašnjih poslova i javne administracije Agima Veljiua (Agim Veliu), koji je kadar te stranke.

Veljiju i Kurti razišli su se po pitanju uvođenja vanrednog stanja na Kosovu zbog pandemije korona virusa, čemu se lider Saoopredeljenja protivi uz objašnjenje da se radi o ekstremnoj meri.

Mustafa, je ubrzo nakon Veljijueve smene zatražio od Kurtija da je poništi navodeći da to predstavlja kršenje koalicionog sporazuma, da ga premijer nije konsultovao i da ne prihvata razloge koji su objavljeni u javnosti.

“Zahtevam od premijera da poništi odluku o smeni i da donese odluku o ukidanju takse do kraja nedelje”, napisao je Mustafa na Fejsbuku, navodeći kako je “jednostrano delovanje premijera štetno i neprihvatljivo i vodi ka raspadu koalicije”.

Podsetimo reč je o taksama od 100 odsto na proizvode koje Kosovo uvozi iz Srbije i BiH, uvedenim 2018. godine od strane prethodne kosovske Vlade. Taj potez preduzet je kao odgovor na kampanju Srbije za sprečavanje prijema Kosova u međunarodne institucije.

Danas, ukidanje taksi zatražile su i SAD.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: RSE

Comments

Pročitaj još