Vučić: Sutra od 10 apsolutno zabranjen izlaz starijim licima od 65 godina, uveče od 20h svima

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da su večeras uvedene nove nepopularne odluke u borbi protiv korona virusa.

“Sva starija lica od 65 godina sutra od 10 časova moraju da ostanu u svojim kućama” saopštio je predsednik, navodeći da se tako štite životi.

Predsednik Vučić je kazao da se Srbija suočava sa neverovatnim izazovima kao i druge zemlje u Evropi, te da u skladu sa tim i činjenicama da nismo uspeli da obezbedimo punu disciplinu da smanjimo ugroženost za naše stanovništvo.

“Od sutra ujutru od 10 časova apsolutno je zabranjen izlazak na ulicu u urbanim sredinama svim licima starijim od 65 godina, a u seoskim sredinama starijim od 70 godina”, rekao je on.

Od sutra u 20 sati do 5 sati ujutru svakoga dana uvodi se zabrana kretanja svim licima od 0 do bilo kog starosnog doba, niko ne može da bude na ulici, sem onih koji su na zadatku i imaju radnu obavezu u trećoj smeni, rekao je Vučić.

Kako je kazao, najveća žarišta su u Beogradu i drugim gradovima.

“Organizovaćemo lokalne samouprave svuda gde je to moguće, pokušaćemo da do svih domova dođemo preko maldih ljudi od 25 do 26 godina”, kazao je on.

Vučić je rekao da će biti otvorene prodavnice i supermarketi nedeljom ujutru od 4 do 7 pod posebnim pravilima, gde će svi dobiti maske i razmak između njih.

“Time garantujemo da niko ne može da ostane gladan i bez potrebština za život. Od sutra od 20 sati do 5 ujutru zabrana kreatanja svim licima”, rekao je on.

Predsednik je zamolio građane da razumeju rigorozne mere

“Vojska Srbije će preuzeti sve granične prelaze i migrantske centre i bolnice, i mora da bude naoružana jer mora da zaštiti lekare”, pojasnio je Vučić.

Vojska Srbije uzima sve bolnice pod svoju kontrolu, i vojska će biti naoružana rekao je predsednik.

Niko u javnom sektoru neće dobiti otkaz, a plate neće padati, rekao je Vučić.

Prema 1.763 osoba koje bi trebalo da budu u izloaciji nisu pronađene kod kuće.

Kazao je da je Narodna banka Srbije stavila moratorijum na kamate za plaćanje računa u februaru, martu, pa i u aprilu.

Vučić je rekao da “ništa drugo ne jedemo, već samo hleb imaćemo ga dovoljno”.

“U ovom trenutku imamo milion tona pšenice, ukupne zalihe u robnim rezervama su ogromne. Sve što se tiče hrane imamo više nego dovoljno”, rekao je Vučić.

On je podsetio da će od 1. aprila plate zaposlenima u zdravstvu biti povećane za 10 odsto.

“U javnom sektoru niko neće dobiti otkaz, a plate neće padati uopšte”, istakao je on.

Dodao je da će za koji dan biti ukinut prevoz, a da će za radnike biti organizovan odlazak na posao.

“Želim da zahvalim zatvorenicima koji prave maske. Dobrovoljno su pristali i to zaista dobro rade. Hvala im na tome”, kazao je Vučić.

On je zahvalio Kini na pomoći i kazao da je razgovarao sa predstavnicima te države.

“Imali smo izvanredne razgovore večeras, želim da kažem da je moje obraćanje od pre dve večeri naišao na veliku pažnju. Mnoge kineske kompanije su nam se javile da nam pomognu. Oni nama šalju veliku pomoć, ja ne mogu da kažem tačno, takav je dogovor. Šalju nam svoje stručnjake”, rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima u četvrtak stižu kineski eksperti, a on će ih sačekati na aerodromu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments