• Početna>
  • Vesti>

Tači Predložio Skupštini proglašenje vanrednog stanja, Kurti odluku smatra ekstremnom

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) je zbog korona virusa predložio Skupštini uvođenje vanrednog stanja na Kosovu, sa kojim se nije složila vlada Albina Kurtija.

Predsednik vladajuceg Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa zatražio je danas da se što pre proglasi vanredno stanje kao mera sprečavanja od širenja korona virusa.

Kako predviđa Ustav, Skupština Kosova treba da potvrdi jedan takav predlog u roku od 48 sati dvotrećinskom većinom prisutnih poslanika, u suprotnom, takva odluka ne stupa na snagu.

“Vanredno stanje na Kosovu predviđa totalnu i maksimalnu mobilizaciju Bezbednosnih snaga Kosova na celoj teritoriji Kosova”, kazao je Tači u obraćanju medijima, dodajući da je razlog tome širenje korona virusa.

On je dodao da je do ovakve pozicije došao kako ne bi dalje eskalirala situacija.

Tači se medijima obratio nakon zasedanja Nacionalnog saveta bezbednosti.

Vlada Albina Kurtija meru predsednika Kosova smatra ekstremnom, i stoga se nije složila sa takvim predlogom.

Haki Abazi zamenik premijera izjavio je na konferenciji za novinare da će vlada razmotriti situaciju i zaključiti da li će u odredjenom trenutku biti potrebno da se proglasi vanredno stanje.

Na osnovu Ustava, vanredno stanje ne može trajati više od 60 dana, a Skupština ga može produžiti ako je neophodno na dodatni period od 30 dana.

Ustav predviđa da predsednik Kosova nakon konsultacije sa vladom i Skupštinom može da naredi mobilizaciju Kosovskih bezbednosnih snaga, kako bi pomogle u vanrednom stanju. Savet bezbednosti Kosova, samo tokom trajanja vanrednog stanja, sprovodi izvršne funkcije koje se ograničavaju na funkcije povezane sa vanrednim stanem, a njime rukovodi predsednik.

Predsednik inače može da objavi vanredno stanje, kada: (1) je to neophodno radi hitnih mera zaštite od agresije; (2) postoji unutrašnji rizik po ustavni red ili javnu bezbednost; ili (3) dođe do prirodnih nepogoda koje utiču na deo ili celu teritoriju Republike Kosovo.

Ukupan broj zaraženih korona virusom na Kosovu je 19.

Izvor: RSE

Foto: RTK

Comments

Pročitaj još