• Početna>
  • Vesti>

Sećanje na 17. mart: Dan tuge u Kosovskoj Mitrovici; pamtimo i čekamo pravdu

Polaganjem cveća i paljenjem sveća na više spomen obeležja, danas je u Kosovskoj Mitrovici obeleženo 16 godina od martovskog pogroma nad srpskim stanovništvom  2004. godine.

Na Spomenik Istine i spomen-ploče stradalim Mitrovčanima Jani Tučev i Borivoju Spasojeviću, vence su položile porodice ubijenih, kao i  predsednik Srpske liste i gradonačelnik Opštine Severna Mitrovica Goran Rakić, predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Slavko Simić.

“Današnji dan nas obavezuje i opominje da se sećamo stradalih 17. marta. Nažalost i 16 godina  od martovskog pogroma, svedoci smo da nema nijednog osuđenog niti privedenog za sve ono što se dešavalo srpskom narodu, manastirima i crkvama. Ne zaboravljamo, pamtimo i sećamo se žrtava, ali naš interes  je da se svi prognani vrate na svoja ognjišta , a svi manastiri, crkve, crkvišta i groblja obnove” rekao je Spirić.

Načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Slavko Simić poručio je da posle toliko godina, najteže je to što je srpski narod izgubio poverenje u svoje komšije i u međunarodne misije i organizacije, koje su do 17. marta garantovale mir i sigurnost.

„Izgubili smo poverenje u pravo i pravdu.  Zato ne smemo da izgubimo sećanje na 17. mart i ne smemo da dozvolimo da se 17. mart ponovi  na Kosovu i Metohiji niti bilo gde gde srpski narod živi. I sami smo svedoci  da se bije velika bitka za opstanak srpstva , za imovinu Srpske pravoslavne crkve, kako na Kosovu i Metohiji, tako i u regionu,  i tu borbu, zajedno sa svojim narodom, vodiće država Srbija“ rekao je Simić i dodao da zločinci moraju biti procesuirani  jer su njihovi zločini dokazani a da je pritom, međunarodna zajednica, kao garant mira potpuno podbacila.

On je dodao da srpski narod već 16 godina uzaludno poziva međunarodnu zajednicu  da  već jednom preduzme konkretne mere porotiv onih koji su skrnavili manastire i crkve  SPC i srpsk klturno-istorijsku baštinu.

„Oni ćute i to ćutanje je ravno saučesništvu. Nama ništa ne preostaje nego da čuvamo sećanje na naše stradalne sugrađane, da čuvamo sećanje na postradale velelepne crkve i manastire i da budemo ponosan narod, jer za razliku od nekih drugih, mi ovakve mrlje u našoj istoriji nemamo. Ostajemo jedinstveni, solidarni, složni , okrenuti ka Beogradu, državi Srbiji i predsedniku Vučiću koji je jedini garant stabilnosti i mira srpskom narodu na Kosovu i Metohiji“ rekao je Simić i izrazio želju da se 17. mart nikada neće ponoviti – ni tamo gde žive Srbi, niti bilo gde u svetu.

Sin stradalog Mitrovčanina Borivoja Spasojevića, Dragan Spasojević kaže da  je svaki 17. mart dan tuge i da se stradanje ne sme zaboraviti, čak ni u ovakvim, vanrednim okolnostima.

„Ne smemo da zaboravimo šta se desilo i šta uvek može da se desei, jer još uvek postoje ljudi kojima smeta što smo ovde. Naš zadatak je da budemo istrajni i da se sećamo naših najmilijih koji su tog dana izgubili život. Da pamtimo ceo pritisak koji je svih ovih godina bio na srpskom življu. A pravda je spora ali dostižna, iskreno se nadamo da će svi da izađu pred njeno lice, makar kolovođe“ poručuje Spasojević.

Podsetimo, u tri dana nasilja nad Srbima 17, 18. i 19. marta 2004. ubijeno osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu sa pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Srušeno je i zapaljeno 35 crkava i manastira, oko 800 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja, a proterano je više od 4.000 Srba iz šest gradova i devet sela.

Malo je učesnika pogroma procesuirano, a inspiratori nasilja nikada nisu identifikovani.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još