“Na ruševinama se rađa život”

Parastosom žrtvama martovskog pogroma koji je u manastiru Gračanica služio Vladika Teodosije obeležena je šesnaesta godina od najvećeg posleratnog napada i stradanja srpskog naroda, kulture i nasleđa na Kosovu.

Martovskim pogromom 17. marta 2004. godine na Kosovu je stradalo 19 osoba, uništeno oko 900 kuća, proterano 4000 Srba, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira.

Ove godine zbog epidemije korona virusa obeležavanje je proteklo bez većeg okupljanja.

Vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije je tokom parastosa podsetio na sve stradale u martovskom pogromu 17. marta 2004. godine.

“Mi se danas molitvama sećamo svih njih posle 16. godina od martovskog pogroma kada su naši neprijatelji, zločinci koji su ono što nisu uspeli da urade 1998. i 1999. godine i kasnije, pokušali 2004., a to je da proteraju, da unište i spale sve ono što je srpsko na ovim prostorima. Hvala Bogu u tome nisu uspeli kao i mnogi pre toga, nisu uspeli do kraja u svojim namerama, ali je naneta bol, naneta je rana našem biću”, kazao je vladika Teodosije.

Nakon parastosa usledilo je polaganje belih ruža ispred instalacije “Mising” u dvorištu Doma kulture Grčanica i otvaranje izložbe radova sa Likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2019“.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Ppović pročitao je imena stradalih tokom martovskog nasilja i istakao da su ona (imena) “molitva i opomena da se nikada i nigde takvo zlo ne ponovi”.

“Želim da se poklonimo pred njihovim porodicama koje tako dostojanstveno i trpeljivo nose svoj teški teret i nesreću. Ovog dana mi se sećamo stotine pretučeih i hiljada progranih i želimo da im kažemo da nikada njihova žrtva i muka neće biti zaboravljena. Ona je ugrađena u naše živote, ona je deo zajedničkih ožiljaka i ljubavi koja nam govori `vi ste tu da obnavljate, da stvarate i radite, nama da budete podstrek da na vas nikada ne zaboravimo i nikada ne odemo sa ovih prostora`“, istakao je Popović.

Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu 2019“ je umetnički i stvaralački odgovor na martovski pogrom 2004. godine. Umetnici iz Srbije i Crne Gore su sedam dana stvarali u kompleksu manastira Svetih arhangela kod Prizrena suočeni sa posledicama razaranja i obnove.

“Sve što smo imali tog dana pogođeno je u srce i to srce kuca i dan-danas”, kazao je novinar i direktor Doma kulture “Gračanica” Živojin Rakočević.

“Sve što smo imali doživelo je težak udarac i sve što smo imali se obnavlja. Kolonija organizovana peti put u Prizrenu je dokaz da se na ruševinama rađa život i da taj život daje svoj stvaralački i kreativni odgovor”, istakao je Rakočević.

Parastosu i polaganju ruža prisustvovali su i predsednik Privremenog organa Opštine Priština Ljubinko Karadzić i sekretar u Ministarstvu privrede Republike Srbije Branimir Stojanović.

Organizatori programa su Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska, Dom kulture „Gračanica“ i Udruženje porodica kosmetskih stradalnika.

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još