• Početna>
  • Vesti>

Još jedan novi slučaj korona virusa na Kosovu, 17 osoba zaraženo

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitia, kazao je na konferenciji za medije da je još jedna osoba pozitivna na korona virus, što je ukupno 17 osoba od 271 koliko ih je do sada testirano na ovaj virus, prenosi Koha.

Vitia je kazao da je stanje deset pacijenata koji su hospitalizovani stabilno, s izuzetkom starijih osoba.

Dvoje hospitalizovanih u stabilnom stanju pušteno je kućama, gde će ostati u izolaciji, potvrdio je Vitia.

Vitia je govorio i o aktivnostima koje su preduzete nakon što je kosovska vlada u nedelju proglasila vanrednog stanja za javno zdravlje.

„Procedura ugovaranja medicinske zaštitne opreme za zdravstveno osoblje poput respiratornih maski, zaštitne odeće, zaštite za lice, čaršafa i drugih usluga podrške carinskoj policiji završena je juče, sa 400.000 evra koje vlada ranije izdvojila“, rekao je i dodao da su dopunjene prethodno ispražnjene rezerve.

„Vlada je takođe alocirala 6,2 miliona evra za trenutno korišćenje, od 10 miliona evra  koliko je izdvojeno za sprovođenje aktivnosti uključenih u Akcioni plan protiv COVID-19“, kazao je.

Kako danas prenosi Kljan Kosova kada je broj zaraženih bio 16, najviše slučajeva zabeleženo je u selu Gornja Stubla, gde je 13. marta potvrđen prvi slučaj korona virusa na Kosovu – 7. Četiri slučaja zabeležena su u opštini Mališevo i po jedan u Klini, Prizrenu, Podujevu, Obiliću i Prištini.

Među zaraženima je isti broj muškaraca i žena.

Prema starosti – dva slučaja su deca od pet do 12 godina, dva od 15 do 24, tri od 25 do 34 godine, četiri slučaja od 35 do 44 godine, dva od 45 do 54 godine, jedan od 55 do 64 i dva slučaja – stariji od 70 godina.

Za sada su izolovane tri opštine – Vitina, Klina i Mališevo, gde su i zabeleženi prvi slučajevi.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još