Đurić: Apel narodu na KiM da poštuje mere izolacije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić pozvao je danas sve građane na Kosovu i Metohiji da se strogo pridržavaju mera koje je predložila Vlada Srbije za borbu protiv virusa korona, poručivši im da Beograd čini maksimalne napore da se snabdevanje u srpskim sredinama održi normalnim, kao i da je prethodnih dana trebovano sve ono sto je potrebno od medicinske opreme.

Đurić je naveo da je Vlada Srbije zajedno sa zdravstvenim radnicima trebovala sve ono što je potrebno od naših zvaničnih institucija i dodao da će se po tom pitanju sarađivati sa svima koji mogu da doprinesu u borbi za očuvanje zdravlja našeg stanovništva.

“Sarađivaćemo i sa međunarodnim misijama i sa privremenim institucijama u Prištini, sa svima na koje na bilo koji način možemo ili moramo da se oslonimo, kako bismo sačuvali zdravlje naših ljudi, bezbednost celokupne naše populacije, a posebno najugroženijih kategorija stanovništva”, kazao je Đurić.

Pozvao je sve da hrabrost pokažu poštujući mere koje je Vlada Srbije propisala i to na samodisciplinovan i odgovaran način, slušajući savete lekara i nadležnih.

“U ovom trenutku samo odgovornošću i strogom disciplinom možemo da svedemo posledice ovog događaja na minimum”, naveo je Đurić i pozvao sve građane da pokažu solidarnost.

Poručio je da se preduzimaju maksimalni napori da se snabdevanje u svim srpskim sredinama na KiM održi normalnim, da i na severu KiM i u svim srpskim enklavama i većim sredinama južno od Ibra, ničega ne fali.

Direktor vladine kancelarije obavestio je građane da su organi lokalnih samouprava KiM preuzele mere iz svojih nadležnosti, da su u opštinama sa srpskom većinom formirani krizni štabovi koji su sačinjeni od lokalnih političkih zvaničnika, zdravstvenih radnika, pripadnika komunalnih službi, predstavnika organa bezbednosnih službi tamo gde za to postoji mogućnost.

Zahvalio se i mladima koji su i prethodnih dana pokazali spremnost i solidarnost volonterskim radom u ustanovama koje će obezbeđivati starije sugrađane i koje će im pomagati u teškom periodu i apelovao na njih da nastave da to čine i u narednim danima navodeći da će ta njihova pomoć biti od vitalnog značaja za zdravlje onih koji spadaju u najugroženije kategorije.

Takođe, zahvalio se lekarima iz centralne Srbije koji ovih dana odlaze na KiM kako bi pripremili institucije za ono što može da nas sačeka.

“Na KiM smo navikli na vanredno stanje, u njemu živimo ne samo 20 godina, već većina onih koji žive tamo, žive u vanrednom stanju čitav svoj život. Sada je samo potrebno da tu našu urođenu opreznost, samodisciplinu i hrabrost ispoljimo na taj način što ćemo se pridržavati mera koje nam propisuju naši epidemiolozi, Ministarstvo zdravlja i druge nadležne institucije”, istakao je Đurić.

Direktor vladine Kancelarije poručuje i da je danas prava hrabrost biti spreman da kada je potrebno ne ideš u kafanu kada se to propisuje, ne ideš na javna okupljanja, da se najstrožije pridržavaš svih onih mera koje je Vlada propisala.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još