• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Molim starije građane da ne izlaze iz kuća, oni su najugroženiji

Beograd, 4. januar 2020 - Predsednik Aleksandar Vucic na izjavi za medije nakon sastanka sa patrijarhom Irinejom. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ jd

Ljudi ne moraju da brinu za osnovne životne namirnice, jer imamo zalihe za godinu dana i to da ništa ne radi, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić. Zamolio je starije građane da ne izlaze iz kuća, jer su oni najugroženiji.

Predsednik Srbije je rekao da je za poslednja 24 sata učinjeno mnogo na obezbeđivanju pre svega dovoljno namirnica za period koji je pred nama.

“Očekuje nas mnogo teže vreme, jer je takvo iskustvo zemalja u koje je virus stigao ranije, u danima pred nama očekujemo veliki rast broja obolelih. Naš cilj je da to smanjimo koliko god možemo”, rekao je Vučić posle sastanka Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti Kovid-19 po privredu..

Predsenik je rekao da imamo dovoljno pšenice i brašna i bez žetve. Isto je i sa uljem i šećerom.

“Sprečićemo izvoz osnovnim životnim namirnicama u narednih mesec dana, a odlukom Vlade biće zabranjen i izvoz dezinfekcionih sredstava”, kaže Vučić.

Mi možemo da kažemo ljudima da će biti teško ali da ne brinu da će biti dovoljno hrane i drugih potrepština, istakao je predsednik.

Vučić je zamolio starije građane da ne izlaze na ulice i u prodavnice, jer su oni najugroženiji.

“Sva ljubav i pažnja je usmerena ka starijim i molim ih da ne izlaze na ulicu, da ne idu u prodavnice da im potrepštine donesu mlađi,  da se ne ljube i ne grle”, apelovao je Vučić.

Predsednik je rekao da Srbiju očekuje teže vreme kada je reč o situaciji sa koronavirusom nego što je bilo do danas, jer se tek može očekivati povećanje broja zaraženih, ali i istakao da je u poslednjih 24 sata država napravila veliki posao u cilju obezbeđivanja pune kotrole i nadzora nad obezbeđivanjem osnovnih životnih namirnica.

“Očekuje nas teško vreme. Mnogo teže nego što je bilo do danas. To mogu da govorim iz iskustva svih zemalja koje su pogođene epidemijom korone”, rekao je Vučić

Istakao da posle 10 ili 12 dana kreće eksponencijalni rast broja obolelih, a pre svega starih.

“Mi smo sada deveti dan i očekujemo veliki rast, da mnogi od nas ostanu bez svojih voljenih, a naš je cilj da to smanjimo koliko god možemo i da obezbedimo da život pobedi u Srbiji”, rekao je Vučić.

“Država spremna da pomogne isplatu dela plata”

Predsednik je rekao da je država u stanju da štiti kurs i punu stabilnost u nemogućim uslovima.

“Naša moneterna i fiskalna stabilnost su neupitni i građani ne moraju da brinu”, dodao je Vučić.

Kao jednu od socijalnih mera, Vučić je naveo da će država pomoći firmama kojima posao bude obustavljen zbog koronavirusa.

“Koliko god budemo mogli da pomognemo mi ćemo pomoći”, rekao je Vučić i dodao da je država spremna da pomogne isplatu dela plata.

Ukazao je da se sremamo za teže vreme, jer ono predstoji.

“Biće mnogo teško, ali moramo da se ponašamo odgovrnije nego što smo se ikada ponašali”, dodao je Vučić.

Pozivao je ljude da budemo ujedinjen. “Ovo za nas predstavlja najveći mogući izazov i za našu ekomoniju i za sve, ali pre svega za živote ljudi”, rekao je Vučić.

Naveo je da očekuje veliku pomoć od Kine, kao i da će narednih dana razgovarati sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom kako bi usaglasili sve akcije oko koronavirusa.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još