Kurti ucenom štiti takse: Priština očajnički traži izlaz iz situacije koju je sama izvazvala

U pokušaju da ublaži negativne unutarpolitičke efekte neminovnog ukidanja taksi na srpsku robu, što bezuslovno i odmah traže SAD, kosovski premijer Aljbin Kurti pokušava da “na mala vrata” nametne recipročne mere, za koje ne može da obezbedi većinu ni u vladi koju vodi, pišu Večernje Novosti.

Tako su prištinske vlasti donele odluku da ne dozvole ulazak na Kosovo Nikoli Selakoviću, generalnom sekretaru predsednika Srbije, uz objašnjenje da će rampa za zvaničnike iz Beograda ostati na snazi dok iz pritvora ne bude pušten Nezir Mehmetaj, uhapšen na prelazu Merdare 4. januara, zbog sumnje u ratni zločin.

Prema mišljenju mnogih, ovo je još jedna igra Kurtija, koji očajnički traži izlaz iz pat-pozicije u kojoj se našao, jer u vladajućoj koaliciji ne može da obezbedi većinu za ideju o uvođenju recipročnih mera, niti ima dogovora o tome kako bi te “zamenske” mere mogle da izgledaju.

Sednica vlade u Prištini o ovoj temi još nije zakazana, iako je Kurti ranije najavio da će početi sa sukcesivnim ukidanjem taksi od sutra, odnosno od 15. marta. Kompromisa između Kurtijevog Samoopredeljenja i druge ključne članice koalicije, Demokratskog saveza Kosova još nema, jer se partija Ise Mustafe, zalaže za to da sve takse padnu odmah, kako traže i SAD.

Kurti je juče poručio da takse od sto odsto za proizvode iz centralne Srbije i BiH ostaju na snazi do usaglašavanja stavova sa DSK.

“U nedostatku odluke vlade na osnovu predloga koji sam izneo, sve se nastavlja kao i do sada. Moja ideja je bila da je najbolje da se situacija ublaži gestom dobre volje, što bi bilo ukidanje takse na sirovine potrebne proizvođačima. Ali dok god nemamo konsenzus o novoj odluci, stara ostaje na snazi”, rekao je Kurti, koji se zalaže za postepeno ukidanje taksa, prvo za sirovine, a potom za sve ostale proizvode.

Posle skoro dvočasovnog razgovora sa Kurtijem, predsednik Hašim Tači je rekao da su razgovarali o nastavku dijaloga sa Beogradom, ali nije želeo da iznosi nikakve detalje. Naveo je da između njih dvojice “postoji više stvari koje ih zbližavaju nego koje ih razdvajaju.

“To je bio neophodan sastanak za dobro zemlje i građana, sadašnjosti i budućnosti”, rekao je Tači.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa već je donela odluku da će zbog tvrdoglavosti Kurtija uskratiti ekonomsku pomoć Prištini, a zaprećeno je i povlačenjem američkih trupa iz sastava Kfora. Nije isključeno ni da Bela kuća “pogura” i obaranje Kurtijeve vlade.

U međuvremenu, “obruč” oko Kurtija se sve više steže, pa se tako zahtevima Vašingtona da se bez uslovljavanja ukinu takse, u četvrtak pridružio i Brisel, odakle je šef diplomatije EU Đuzep Borelj poručio da je potrebno njihovo potpuno ukidanje. On je predložio slovačkog šefa diplomatije Miroslava Lajčaka za posrednika EU u dijalogu Beograda i Prištine, i njegov mandat, ukoliko ga potvrde sve članice, trebalo bi da počne 1. aprila.

Izvor: Kosovo Online/Večernje Novosti

Comments