• Početna>
  • Vesti>

Konjufca: Ako Tači ne razreši ambasadore obratiću se Ustavnom sudu

Predlog ministra spoljnih poslova i dijaspore, Glauka Konjufce, za smenu sedam ambasadora zanemario je predsednik Hašim Tači, koji je rekao da će ambasadori nastaviti svoj posao u skladu sa zakonom. Konjufca je rekao da će se zbog ovog odbijanja obratiti Ustavnom sudu, objavio je Zeri.

Ministar spoljnih poslova i dijaspore, Glauk Konjufca, pre nekoliko dana objavio je predlog za povlačenje sedam ambasadora na osnovu Zakona o diplomatskoj službi, Čl.2, tačka 7.8, gde se kaže da: „Osobe imenovane na položaje ambasadora i šefova misija, koje nisu deo spoljne službe Republike Kosovo, služiće samo jedan mandat i nakon kompletiranja ovog mandata neće se smatrati delom spoljne službe“ (citat zakona).

Ovaj član je potencirao Konjufca prilikom predloga za povlačenje sedam ambasadora.

„Reč je o ambasadorima, koji su bili na dužnosti duže od četiri godine. Prema zakonu MIP-a i za inostranu službu, politički ambasadori imaju jedan mandat od četiri godine, nakon kojeg im se završava mandat“, rekao je Konjufca.

Međutim, takav predlog ministra Konjufce nije prihvatio predsednik Kosova Hašim Tači. Govoreći o tom pitanju, rekao je da će ambasadori nastaviti da rade u skladu sa zakonom. “U skladu sa administrativnim uputstvom o misijama Republike Kosovo u inostranstvu, član 10, stav 2, piše da uklanjanje ambasadora, vršioca dužnosti generalnog ili generalnog konzula iz misije vrši se dekretom predsednika“.

U međuvremenu, Konjufca je prekjuče najavio da će se obratiti Ustavnom sudu zbog odbijanja predsednika da razreši ambasadore.

Izvor Zeri /Kossev

Comments

Pročitaj još