• Početna>
  • Vesti>

Bejer: Nastaviti dijalog, Kosovo bezuslovno da ukine taksu

Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Kosovo Peter Bejer izjavio je da Srbija i Kosovo moraju da preduzmu korake i da bi dijalog trebalo da se nastavi bezuslovno što je pre moguće.

“To znači, nijedna zemlja ne mora da postavlja preduslove pre nego što pregovori ponovo počnu. Kada je reč o konceptu reciprociteta, na primer, ukidanje takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine trebalo bi da bude bezuslovno kao što to zahtevaju Nemačka, Sjedinjene Američke Države i drugi. To bi svi trebali da razumeju”, poručio je Bejer.

On je za prištinski Telegrafi kazao da obe strane moraju uraditi domaći zadatak, izrazivši uverenje da će Kosovo i Srbija pronaći praktičan i razborit način da se proces ubrzo nastavi.

Bejer je naglasio da se Nemačka i on lično protive ideji razmene teritorija i da neće podržati nijedan plan za to.

Komentarišući viznu liberalizaciju za Kosovo, ovaj diplomata je istakao da je više puta rekao da je nepošteno i nepotrebno odlagati taj proces.

“Pet zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova trebalo bi odmah da ukinu svoju blokadu. Narod Kosova zaslužuje isti tretman i slobodu kretanja kao i njihovi susedi. Razumem da je Kosovo ispunilo uslove za slobodno kretanje. Tehnički gledano, Komisija EU i države članice EU konačno moraju da odobre viznu liberalizaciju za Kosovo. Čujem da nadležne radne grupe intenzivno rade na tome”, rekao je Bejer.

Govoreći o šansama da Kosovo postane član Saveta Evrope dok je on izvestilac, Bejer je podsetio na sopstvene dužnosti i izrazio uverenje da je Vlada Kosova sposobna i spremna da ispuni svoje zadatke na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Komentarišući odnos Rusije prema Kosovu, Bejer je naveo da sve države članice Saveta Evrope imaju prava i obaveze i da se moraju međusobno poštovati, “da to očekuje i zahteva od Rusije, Srbije, ali i od buduće države članice Kosova”.

Izvor: Telegrafi /Kosovo Online

Comments

Pročitaj još