Dačić: KiM najveći političko-bezbednosni izazov

Pronalaženje političkog rešenja za Kosovo i Metohiju je nacionalni prioritet iz kog proizilazi posvećenost Srbije dijalogu na relaciji Beograd-Priština, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prilikom obraćanja studentima pravnih fakulteta u Beogradu i Novom Sadu i beogradskog Fakulteta političkih nauka.

Ivica Dačić je istakao da je Srbija sve vreme konstruktivan partner u dijalogu, za razliku od druge strane, koja, kako je naveo, nažalost, nije ispunila minimum svojih obaveza, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema Dačićevim rečima, Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, prioritetna unutrašnja i spoljnopolitička tema, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov.

“Ulažemo značajne napore u odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, čime dajemo doprinos i u zaštiti međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija, uloge Saveta bezbednosti, kao bitnih instrumenata u očuvanju ravnoteže snaga u međunarodnim odnosima i održavanju međunarodnog mira i bezbednosti”, kazao je Dačić.

Kao jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih uspeha Srbije izdvojio je rezultate postignute u nastojanju da što većem broju država bude objašnjena pozicija Srbije da “pitanje Kosova i Metohije nije definitivno rešeno i okončano”.

“Proces povlačenja i zamrzavanja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova je neumitan, do sada je 18 zemalja to učinilo. Siguran sam da će uspeh koji smo postigli i odluke o povlačenju priznanja Kosova imati i širi značaj u oblasti teorije međunarodnih odnosa”, napomenuo je Dačić.

Istakavši da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji i dalje jedan od strateških spoljnopolitičkih ciljeva Srbije, ministar spoljnih poslova je doda da bi proces evropskih integracija trebalo brže da se odvija.

“Bilo bi dobro da dinamika otvaranja poglavlja prati dinamiku reformskog procesa, te u tom smislu Srbija ima velika očekivanja od Samita EU-Zapadni Balkan, planiranog da se održi u maju ove godine u Zagrebu”, ukazao je Dačić.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još